Røpet seg i avhør

To menn på henholdsvis 18 og 20 år har innrømmet å stå bak flere av de mange brannene og branntilløpene i Haugesund det siste halvåret.( Foto: Politiet / SCANPIX / Hand out) Les mer Lukk

<pTo unge menn har innrømmet å stå bak flere av brannene i Haugesund i løpet av de siste månedene. Gjennombruddet i saken kom under avhør tirsdag.</p

Tre gamle trehus og en restaurant ble totalskadd i brann. Politiet har fått bistand fra Kripos til å etterforske sakene.( Foto:

De to kameratene på 18 og 20 år ble tirsdag pågrepet i forbindelse med 20 uoppklarte branner i Haugesund det siste halvåret.

De to er siktet for skadeverk ved brann, og politiet vurderer om de skal framstilles for varetektsfengsling. Beslutningen blir tatt torsdag.

Brannbølgen begynte ved nyttår og har vart fram til slutten av juni. I perioden har politiet, med bistand fra Kripos, etterforsket 20 branner og branntilløp som de mistenker er påsatt. De alvorligste brannene fant sted i tre gamle trehus som brant ned til grunnen, samt brannen i restaurant NB Sørensen. Restauranten ble totalskadd.

– De to mennene ble pågrepet tirsdag ettermiddag. De pågrepne har erkjent at de var med på stiftelsen av brannen ved NB Sørensen, og flere av de andre brannene i Haugesund siden nyttår, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

Politiet vil foreløpig ikke kommentere hvor mange av de 20 brannene og branntilløpene de to mennene har innrømmet å stå bak. Det er heller ikke kjent om de skal ha vært sammen om alle tilfellene som de hittil har erkjent.

– Avslørt i avhør

De to kameratene ble avhørt tirsdag kveld. Den ene mannens forklaring skal ha avveket så kraftig fra politiets observasjoner at han etter hvert ble siktet i saken.

– I avhøret kom det fram at vitnets forklaring ikke stemte overens med de opplysninger vi satt på, og han fikk status endret fra vitne til mistenkt. Senere erkjente han å ha stått bak flere av brannene, sier Nervik.

Han utelukker ikke at det kan ha vært andre personer involvert i de mange brannstiftelsene siden nyttår.

– Det er viktig å presisere at vi ikke har oppklart alle brannene i Haugesund sentrum. Dette er et foreløpig gjennombrudd, men mye etterforskning gjenstår, sier Nervik.

Ingen av de to mennene har foreløpig bedt om advokatbistand. De skal begge ha blitt avhørt onsdag. Politiet vil ikke si noe om hva slags motiv de to skal ha hatt for brannstiftelsene.

DNA-spor

Politiet er svært forsiktige med å gå ut med detaljer om saken.

– Det er nødvendig av hensyn til etterforskingen. Det er mye som gjenstår, blant annet venter vi på analyser av tekniske undersøkelser, biologisk materiale og vi skal også gjennomføre flere vitneavhør, sier Nervik.

Ifølge nettutgaven til Haugesunds Avis har politiet sikret seg både DNA-materiale og fingeravtrykk, som nå vil bli sjekket opp mot de siktede.

Politiet er heller ikke ferdig med å utferdige siktelsen. Under brannen ved NB Sørensen lå det beboere og sov i boligen over restauranten. Politiet vil se på om den foreløpige siktelsen skal skjerpes.

– Siktelsen lyder inntil videre på skadeverk ved brann. En utvidelse av siktelsen har vi ennå ikke tatt stilling til, sier Nervik. (©NTB)