Ledelsen fikk flere varsler om Rainbow-gyngen

Foto: Scanpix. 
<pPolitiet i Göteborg etterforsker Liseberg i forbindelse med karusellulykken tirsdag. Ansatte ved parken skal i flere år ha varslet ledelsen om rare lyder fra Rainbow-gyngen.</p

Det ble onsdag klart at den svenske havarikommisjonen ikke kommer til å granske ulykken. Årsaken er at for få personer ble alvorlig skadd. I stedet er det politiet som skal etterforske hendelsen, skriver Expressen.se

– Vi fotograferte området i går, og i dag har vi startet de tekniske undersøkelsene. Vi kommer til å innhente eksperthjelp for å gå gjennom de tekniske detaljene på attraksjonen, opplyste pressetalsmann Thomas Fuxborg ved politiet i Vestra Götaland til NTB onsdag.

Tirsdag uttalte parkledelsen at det kunne se ut som kulelageret hadde røket, men Fuxborg vil ikke opplyse om de foreløpige funnene støtter dette. Det kan ta flere måneder før ulykken er ferdig etterforsket.

Ledelsen på Liseberg avgjorde onsdag at de kommer til å stenge attraksjonen for godt. Skadene etter ulykken skal ha vært så omfattende at attraksjonen ikke kan repareres, skriver nyhetsbyrået TT.

Ansatte varslet

Politiet vil vurdere om fornøyelsesparken har brutt sine pålagte sikkerhetsrutiner, og dermed kan stå strafferettslig ansvarlig.

I Aftonbladet.se onsdag uttalte en tidligere ansatt anonymt at de ansatte ved en rekke anledninger har påpekt rare lyder fra Rainbow, samt at sikkerhetsbøylene ikke var kraftige nok til å holde passasjerene på plass, uten at sjefene skal ha tatt det alvorlig. Under ulykken tirsdag ble flere passasjerer kastet ut av gyngen.

– Vi vil nå undersøke om parken har foretatt inspeksjoner slik de skal gjøre, og om de har skjøttet sine plikter i forhold til reglene. Politiet har anmeldt parken for brudd på ordensloven for å kunne åpne en etterforskning, opplyser Fuxborg.

Lisebergs markedsdirektør Pelle Johannsson avviser imidlertid at bøylene ikke er kraftige nok og sier de holder normen i bransjen.

Tre alvorlig skadet

Attraksjonen Rainbow, som er en gynge av typen flygende teppe, var fullastet med passasjerer da den deiset i bakken tirsdag ettermiddag. Tre personer ble alvorlig skadd, 30 fikk mindre alvorlige skader, mens seks personer kom uskadd fra hendelsen, opplyser politiet onsdag.

– Tre personer er ennå ikke utskrevet fra sykehuset. Det er tre voksne svensker som har alvorlige bekkenskader, opplyser Thomas Fuxborg.

Fem norske ungdommer ble også skadd i hendelsen, men de slapp unna med lettere skader. (©NTB)