Ny dopingsak ryster Touren

 
<pSpanieren Moises Duenas Nevado er tatt for bloddoping.</p

Tour de France er rammet av en ny dopingskandale. Spanieren Moises Duenas Nevado er tatt for bloddoping.

Få dager etter avsløringen av Liquigas-rytteren Manuel Beltrán ble det onsdag kjent at også hans landsmann Moises Duenas Nevado er dopingtatt.

- Vi ga Moises Duenas Nevado beskjed onsdag morgen om at han hadde testet positivt for EPO etter den fjerde etappen, sier presidenten i Det franske antidopingbyrået (AFLD), Pierre Bordry.

Barloworld-rytteren ligger som nummer 19 i sammendraget, men skal ifølge Det franske antidopingbyrået ha testet positivt for EPO. Det er A-prøven som er analysert.

Raidet hotellet

Onsdag morgen ble spanjolen arrestert, samtidig som fransk politi raidet hotellet Barloworld-laget bor på, fortalte sportsdirektøren for Bouygues-Telecom-laget, som bor på samme hotell.

- Rundt 50 politimenn stormet inn på hotellet. Jeg kan si at de ikke var ute etter oss, sa Jean-Rene Bernaudeau, ifølge NTB.

Dueñas ble ført vekk av politiet etter et kort avhør i hotellets lobby. Barloworld-lagets hotell ligger i byen Tarbes sørvest i Frankrike.

- Dette er ikke til å tro. Jeg kan ikke forstå det. Jeg hadde ikke engang tid til å snakke med ham, sier Barloworlds sportsdirektør Claudio Corti.

Også Manuel Beltrán testet positivt for EPO. Moises Duenas Nevado er kastet ut av Touren av sitt lag, opplyser arrangøren.

27 år gamle Nevado ble nummer elleve på mandagens knallharde 10. etappe opp til Hautacam.

Barloworld-laget forventes å få fortsette årets Tour de France. Lagene som deltar i Touren, har underskrevet en avtale med arrangøren som sier at det må to eller flere dopingtilfeller til før et lag kan kastes ut av rittet.

Risikerer fengsel

For annen gang i årets Tour tester en rytter positivt på EPO, og for annen gang er det en spanjol.

- Spanjolene har en vinglete kultur, sier Johan Kaggestad til dagbladet.no.

Da nyheten om Manuel Beltráns positive dopingprøve sprakk, sa Kaggestad at Tour de France-ryttere som doper seg, må være ”tjukke i huet”. Han kunne imidlertid ikke garantere at de som doper seg, blir tatt.

- Vi har aldri noen garanti. Men vi har en garanti for at sykkelsporten har et usedvanlig bra antidopingarbeid, sa Kaggestad til ABC Nyheter.

Hvis også Dueñas Nevados B-prøve er positiv, blir han utestengt i to år. Dertil følger risikoen for inntil fem års fengselsstraff, dersom politiet fant tilstrekkelig bevismateriale på hotellet hans.

Lag ditt eget Tour-lag på TV 2 her

Les mer om Tour de France i Startsidens katalog