Ble kastet ut av attraksjon på Liseberg

Attraksjonen Rainbow, et slags flygende teppe, på Liseberg i Göteborg havarerte tirsdag. Rundt 30 personer ble skadd, to av dem alvorlig. Foto: Adam Ihse / SCANPIX SVERIGE. Les mer Lukk

<pFlere personer ble kastet ut og fastklemt da attraksjonen Rainbow i fornøyelsesparken Liseberg gikk i bakken tirsdag. Hva som forårsaket ulykken er ikke kjent.</p

Göteborg/Oslo (NTB-Linus Hauge): Rainbow er av typen flygende teppe, som svinges rundt på en pendel.

- Publikum sitter i en slags kurv. Da den nådde midtnivået, tippet kurven plutselig framover, og flere personer ble kastet ut og flere ble klemt fast, sier informasjonssjef Malin Sahlström ved politiet i Västra Götaland til NTB.

-30 personer er skadd, og de fleste skadene er arm- og beinbrudd. Men fem personer har fått mer alvorlige skader, uten at vi kjenner tilstanden til disse, sier Sahlström.

Liseberg opplyser imidlertid i en pressemelding tirsdag kveld at 16 personer ble skadd, to av dem alvorlig, men at samtlige 36 passasjerer ble fraktet til sykehus for kontroll.

- Mange land
Det var både voksne og barn om bord da ulykken skjedde. Høydekravet er 130 centimeter på attraksjonen, så de minste barna var ikke yngre enn 8-9 år, mener politiet.

- Vi kjenner på det nåværende tidspunkt ikke til hvor de skadde kommer fra. Men fotballturneringen Gothia cup pågår i Göteborg akkurat nå, så det er nok besøkende fra veldig mange forskjellige land, opplyser Malin Sahlström.

Utenriksdepartementet hadde klokka 20.30 tirsdag ingen opplysninger om at det er nordmenn blant de skadde.

Politiet holdt tirsdag kveld på med registrering av de skadde. Mange polititjenestemenn var i den populære fornøyelsesparken for å avhøre vitner til ulykken. Politiet var også på plass på de fire sykehusene Kungälv, Mölndal, Sahlgrenska og Östra, der de skadde ble brakt.

- Falt i bakken
Foreløpig er det altfor tidlig å trekke noen konklusjon om årsaken til tivoliulykken. En havarikommisjon skal finne ut hva som gikk galt da attraksjonen Rainbow raste ned i plattformen midt under en tur like etter klokken 17.30 tirsdag ettermiddag.

- Den skal være vannrett, men den begynte å tilte og gikk deretter i bakken, sier øyenvitnet Robert Jonsson til Aftonbladet.

- Mange sprang for å se hva som hadde skjedd, men personalet holdt oss borte og stengte attraksjonen. Så kom brannbilene og ambulansene, legger han til.

Politiet kjenner ikke til når den 25 år gamle attraksjonen sist ble kontrollert. Mange av Lisebergs besøkende er merkbart preget av det som har skjedd.

- Området ved Rainbow er sperret av. Folk står her og vil vite hva som skjedde, forteller Markus Eriksson, Aftonbladets reporter på stedet.