Vil sikte Sudans president for folkemord

ICC vil sikte Omar Hassan al-Bashir for folkemord. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pPåtalemyndigheten ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) ønsker en arrestordre på Sudans president Omar Hassan al-Bashir. Sudans regjering avfeier saken.</p

ICC  

Aktoratet ved ICC anklager Bashir for å ha det øverste ansvaret for drap på 33.000 sivile i Darfur-regionen vest i Sudan. Styrker og agenter under Bashirs ledelse er ansvarlige for 80.000 til 265.000 menneskers «langsomme død», het det i rettsdokumenter mandag.

Det er første gang noensinne at domstolen går til sak mot et sittende statsoverhode.

– ICCs sjefaktor Luis Moreno-Ocampo har i dag lagt fram beviser for at den sudanske presidenten har begått folkmord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, het det i en pressemelding fra Moreno-Ocampos kontor mandag.

«Folkemord»

Vi bryr oss ikke om hva som kommer fra ICC, for oss eksisterer denne institusjonen ikke. – Gjennom andre personer begikk Bashir folkemord mot de etniske gruppene fur, masalit og zaghawa i Darfur, ved å bruke statsapparatet, de væpnede styrkene og militser som Janjaweed, heter det videre i dokumentet. I tillegg til arrestordren ber påtalemyndigheten om at Bashirs midler i utlandet fryses.

En talsmann for utenriksdepartementet i Khartoum sier at Sudans regjering overhodet ikke godtar at domstolen i Haag går til rettslige skritt mot landets president.

– Vi bryr oss ikke om hva som kommer fra ICC, for oss eksisterer denne institusjonen ikke, sa talsmannen Ali al-Sadig til nyhetsbyrået Reuters.

Han tilføyde at Sudan vil fortsette med fredsprosessen i Darfur og beskytte alle FN-arbeidere som befinner seg innenfor landets grenser. En annen regjeringstalsmann, Kamal Obeid, truet ifølge nyhetsbyrået AFP med «reaksjoner» hvis spørsmålet om Bashirs ansvar for overgrep i Darfur blir brakt inn for FN.

Les også: - Tiltale mot Sudan-president lite taktisk

Krisemøte

Den kan bidra til at de forferdelige overgrepene i Darfur ikke lenger får være ustraffet. Utenriksministrene fra medlemslandene i Den arabiske liga skal lørdag holde krisemøte for å drøfte anklagene mot Bashir, opplyste ligaens talsmann Samir Hosni mandag.

Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) mener arrestordren mot Sudans president er et viktig og nødvendig skritt.

– Den kan bidra til at de forferdelige overgrepene i Darfur ikke lenger får være ustraffet. En tiltale mot president Omar al-Bashir vil være et viktig signal om at ingen står over loven, sier Richard Dicker som leder HRWs kontor for internasjonal rett.

Ifølge Dicker kommer det neppe som en overraskelse på noen at toppledere i Khartoum blir holdt ansvarlige for ugjerninger i Darfur. Men det er en nyhet at ICC går til rettslige skritt mot Sudans øverste leder, sier HRW-talsmannen. (©NTB)