Moldejazz blåst og danset i gang

Foto: Scanpix
<pDen 48. jazzfestivalen i Molde ble blåst og danset i gang mandag. Noen små regndråper klarte ikke å dempe feststemningen i Storgata og på Rådhusplassen, som var full av folk.</p

Årets Artist in Residence, Marilyn Mazur, stilte opp for åpen scene som en oppvarming til Martin Revheims åpningstale.

Revheim hørte henne allerede i 1990, og det gjorde et sterkt inntrykk.

– Aldri hørt...

– Sånn har jeg aldri hørt noen spille trommer før, sa Revheim, som er orkestersjef i Kringkastingsorkesteret. I tillegg har han solid bakgrunn i norsk jazz.

Han fortalte publikum at han i år har plukket ut 20 konserter som han bare må gå på, blant de 150 han har å velge mellom under årets Moldejazz. Marilyn Mazur skal delta i fem ulike prosjekter under denne festivalen.

Tradisjonen tro var det gateparade anført av uncle Lionel Batiste (77) fra New Orleans og Jazzlogen, og en stor gruppe unge dansere, som slo an stemningen gjennom folkemylderet i jazzbyens hovedgate.

– Vi er godt forberedt. 670 personer har stått på for at alt skal klaffe, sa festivalsjef Jan Ole Otnæs under åpningen. Han kunne opplyse at alle verdensdeler, unntatt Australia, er representert i årets festivalprogram.

50 år

Otnæs har allerede tankene to år fram i tid. Da er Moldejazz 50 år, og får festivalsjefen det som han vil skal et nytt jazz- og teaterhus stå ferdig midt i sentrum til jubileumsåret.

– Forprosjektet skal påbegynnes så snart årets festival er over, sa Otnæs.

Moldes jazzhistorie er lang, men ikke lengre enn at Karin Krog deltok helt fra starten for 48 år siden. I 1968 var hun tilbake. Sammen med andre musikere skapte hun det som er blitt et musikalsk ikon for Moldejazz, «Break of day in Molde». I år skal den etter hvert så kjente melodien spilles klokken 7 lørdag på en utescene i Reknesparken, med blant andre Karin Krog og Marilyn Mazur. Trolig blir det en av de store begivenhetene under årets festival.

41 mot 20

Moldes ordfører, Jan Petter Hammerø, tok for seg nettopp jazzfestivalen i 1968 i sin tale. Den gangen var det spørsmål om være eller ikke være for Molde International Jazz Festival. Kommunen bevilget 10.000 kroner med 41 mot 20 stemmer og berget stumpene.

Noen ville gjerne bli kvitt Molde-festivalen for 40 år siden. I dag omfavnes den av folk flest i byen.

– Moldejazz har tråkket opp stiene forandre festivaler i Norge gjennom 48 år. Den er Europas eldste jazzfestival og alle norske festivalers mor, sa en stolt Molde-ordfører.

I fjor kom sola under åpningsseremonien på Rådhusplassen. I år kom regnet. Men etter hvert lettet været, og det ble en fin opptakt til en begivenhetsrik uke i Rosenes By. (©NTB)