Masseødeleggelsesvåpen i Midtøsten skal forbys

Egypts president Hosni Mubarak (t.v.) og Frankrikes president Niclas Sarkozy utgjør presidentskapet i den nye middelhavsunionen. Foto: REUTERS/Benoit Tessier/ SCANPIX Les mer Lukk

<pLandene rundt Middelhavet er enige om at hele Midtøsten bør bli en sone fri for masseødeleggelsesvåpen. De understreker at en avtale om dette må være mulig å kontrollere.</p

Den nye unionen  
* Middelhavsunionen (The Barcelona Process: Union of the Mediterranean) er et av den franske presidenten Nicolas Sarkozys hjertebarn, og ble lansert i Paris søndag.
* Unionen forener landene rundt Middelhavet og de 27 EU-landene, og skal arbeide for regionalt samarbeid.
* Unionen bygger på EUs 13 år gamle Barcelona-prosess, som har hatt et lignende mål, men som har vært lammet av strid mellom Israel og araberland.
* Sarkozy ønsket opprinnelig en mer ambisiøs union, utelukkende for landene med middelhavsk strandlinje. Sarkozys planer ble oppfattet som et slags alternativ til EU-medlemskap for nabolandene, spesielt Tyrkia.
* Etter et kompromiss med den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som fryktet en oppsplitting av EU, ble imidlertid hele EU invitert med i den mer utvannede unionen.
* Unionen er ment å ha et lite sekretariat, og skal ledes sammen av formenn fra ett EU-land og ett utenforland, etter et toårig rotasjonsprinsipp. Annenhvert år skal et toppmøte avholdes.
* Frankrike og Egypt er formannskap for unionens første periode.(©NTB)

– Vi vil gå inn for en gjensidig og effektivt kontrollerbar avtale om en sone fri for slike våpen i Midtøsten. Dette gjelder atomvåpen samt kjemiske og biologiske våpen, het det i slutterklæringen fra et toppmøte i Paris søndag.

Toppmøtet endte med den formelle lanseringen av den nye middelhavsunionen i det storslåtte Grand Palais i Paris søndag. Frankrikes president Nicolas Sarkozy håper unionen, som er hans hjertebarn, skal skape vekst og være et forum for praktisk samarbeid.

Konfliktene i Midtøsten fikk mye av oppmerksomheten på unionens første toppmøte. Men det er også andre spørsmål som er aktuelle for unionens dagsorden framover. Blant annet gjelder det såkalte «motorveier til sjøs», en ny satsing på skipsfart som effektiv og miljøvennlig transport i regionen. Et annet prosjekt er storstilt utbygging av solenergi.

Egypts president Hosni Mubarak sa med adresse til EUs nordlige medlemsland, som har vist en viss skepsis til middelhavsunionen, at et nærmere samarbeid i sør også er i deres interesse.

– Alternativet er en ny masseinnvandring sørfra, framholdt Mubarak.

Mubarak og Sarkozy fungerer i fellesskap som den nye unionens første presidenter. Middelhavsunionen skal etter planen få et eget sekretariat, men først i november i år vil det bli bestemt hvor stort dette skal være og hvor det skal plasseres. (©NTB)