Olmert: – Israelere og palestinere nær fred

Frankrikes president Nicolas Sarkozy (i midten) får mye av æren for en ny tilnærming mellom Israel og palestinerne.Israels statsminister Ehud Olmert (t.v.) og palestinernes president Mahmoud Abbas (t.h.) (Foto: Avi Oyahon, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

<pIsrael og palestinerne har aldri tidligere vært så nær en fredsavtale som nå, sier Israels statsminister Ehud Olmert. Palestinernes president Mahmoud Abbas bekrefter at intense forhandlinger er i g

Både Abbas og Olmert sa søndag at Frankrikes president Nicolas Sarkozy bør spille en nøkkelrolle i det fortsatte fredsarbeidet. De to lederne fra Midtøsten var blant politikerne som hadde samlet seg i Paris for å delta i lanseringen av den såkalte middelhavsunionen.

– Ditt vennskap med både israelere og palestinere setter deg i stand til å spille en viktig rolle og bidra til at fredsprosessen kan komme i havn i løpet av noen måneder, sa Abbas henvendt til Sarkozy. Olmert framholdt på sin side at mulige direkte samtaler med Syria ikke skal gå på bekostning av forhandlingene med palestinerne.

Under press

Framgangen i forholdet mellom palestinerne og Israel kommer mens både Ehud Olmert og Mahmoud Abbas står under sterkt press på sine hjemmebaner. Abbas sliter med striden mellom hans egen Fatah-bevegelse, som har kontroll over Vestbredden, og det mer radikale Hamas, som styrer på Gazastripen.

Olmert er på sin side svekket av en angivelig korrupsjonsaffære, der han anklages for å ha tatt imot 150.000 dollar (over trekvart million kroner) fra en amerikansk forretningsmann. Den israelske statsministeren avviser disse anklagene, men han har vært inne til gjentatte politiavhør og hans parti Kadima har startet prosessen med å finne en ny leder.

Verken Olmert eller Abbas vil la disse problemene stå i veien for arbeidet for fred.

– Vi har innledet detaljerte forhandlinger, og vi mener absolutt alvor, begge to, sa Mahmoud Abbas på en pressekonferanse i Paris søndag. Olmert kunngjorde på sin side at flere palestinske fanger skal løslates fra israelsk fangenskap, som et tegn på velvilje.

Syrisk kontakt

I tillegg til Olmert og Abbas var også Syrias president Bashar Assad blant gjestene på helgens konferanse i Paris. Assad har holdt indirekte sonderinger med Israel, der Tyrkia har fungert som formidler. Olmert sa søndag at han gjerne vil at denne prosessen skal utvikles til direkte forhandlinger parallelt med forhandlingene med palestinerne.

Men Irans kjernefysiske virksomhet kaster lange og dystre skygger over den ellers positive utviklingen i Midtøsten. Ehud Olmert understreket at Israel ønsker å samarbeide med USA og Europa for å unngå denne «største faren», som kan kalte iranernes prøveutskytinger av nye raketter og mulige utvikling av atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kom søndag med nye truende uttalelser mot Israel og USA. Hvis en av dem eller begge forsøker å angripe Iran, vil iranerne slå tilbake raskere enn deres fiender kan trykke på avtrekkeren, sa den iranske statssjefen. (©NTB)