Klart for den 48. jazzfestivalen i Molde

Jan Ole Otnæs kan ønske velkommen til nok en jazzfestival i Molde, med blant andre Marilyn Mazur på plakaten. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDen 48. jazzfestivalen i Molde åpner mandag med tradisjonell gateparade og stort folkeliv. Mellom 80.000 og 100.000 mennesker inntar Rosenes By i løpet av uka.</p

Festivalsjef Jan Ole Otnæs og hans folk har alt klart til stjernene kommer: Patti Smith, Mary J. Blige, Ornette Coleman Quartet og Karin Krog er blant mange sterke navn. Selv ser Otnæs spesielt fram til å høre å høre årets Artist in Residence, Marilyn Mazur, i ulike settinger. Hun er en av verdens ledende og mest innovative perkusjonister og har en fortid som turnépartner til Miles Davies.

Break of day

Hun skal være med på mye, blant annet fremføringen av «Break of day in Molde», en morgenkonsert i Reknesparken 40 år etter at låten ble skapt. Karin Krog skal være vokalist. Arild Andersen, Ted Curson og Elisabeth Sønstevold er med.

– Marilyn Mazur var skeptisk til dette til å begynne med, men det viste seg etter hvert at skepsisen skyldtes at hun måtte stå opp så tidlig om morgenen, sier Otnæs til NTB.

Konserten begynner klokken 07.00 lørdag 19. juli og er gratis for alle morgenfugler.

Blant morgenfuglene er festivalsjefen selv, Jan Ole Otnæs, som normalt holder det gående fra 08.00 om morgenen til 03.00 om natta gjennom hele festivaluka. Lørdagen starter garantert enda tidligere.

Kvinneprofil

Årets jazzfestival har fått en sterk kvinneprofil. I tillegg til Marilyn Mazur, Mary J. Blige, Patty Smith og Karin Krog kommer blant andre Ikue Mori, Zeena Parkins, Tineke Postma, Ane Brun, Anne Grete Preus og Beady Belle til Molde.

– På Romsdalsmuseets utescene er fem av sju artister kvinner, sier Otnæs – ikke så rent lite stolt av det. Gjennom historien er det utvilsomt menn som har dominert plakatene i de foregående 47 årene med jazzfestival i Molde.

Åpningen mandag er det tidligere leder av Kongsberg Jazzfestival og mannen som startet klubbscenen Blå i Oslo, Martin Revheim, som har ansvaret for. Han er i dag orkestersjef i Kringkastingsorkesteret. Revheim skal visstnok være nokså klar i sin tale, så publikum kan ha noe å se fram til.

70 prosent solgt

70 prosent av alle billettene til Moldejazz er solgt allerede, men det er fortsatt billetter igjen til de fleste arrangementene. Helt utsolgt er det på Perspiration Hall med Spicy Advice Ragtime Band (fem kvelder). Flere andre konserter har vært utsolgt, men er flyttet til større lokaler.

For den som kommer til Molde helt uten billett, kan trøsten være at folkelivet er gratis, dessuten er det også gratiskonserter i sentrum og i Reknesparken, som er ny scene av året.

Økonomien til Moldejazz er bedre enn den noen gang har vært. Det settes av penger til 50-årsjubileet om to år og til Jazz- og teaterhuset som skal stå ferdig samtidig. Det eneste Jan Ole Otnæs ikke har kontroll med er været.

– Ikke for varmt, ikke for kaldt. Helst i overkant av 20 grader om dagen, og litt kjøligere om kvelden slik at folk fristes inn i konsertlokalene, sier Otnæs. (©NTB)