Titusener markerte Srebrenica-massakren

 
<pOm lag 30.000 muslimer i Bosnia samlet seg fredag for å minnes de mange tusen ofrene for massakren i Srebrenica i 1995. Samtidig ble over 300 nylig identifiserte ofre begravet.</p

13 år etter massakren har ytterligere 308 ofre fått en grav med navn på. Begravelsen fant sted på en gravlund like utenfor Srebrenica fredag.

Ofrene, som var i alderen 15 til 84 år, ble hentet opp fra massegraver etter at krigen i Bosnia var over, og er blitt identifisert gjennom DNA-analyser.

I alt er nå om lag 2.900 Srebrenica-ofre gravlagt på gravlunden som ble opprettet utenfor byen i 2003.

Etter å ha ledet en bønn for ofrene under minneseremonien, ba de bosniske muslimenes leder, Mustafa Ceric, EU-parlamentet om å erklære 11. juli som en sørgedag over hele Europa.

- Denne dagen bør markeres i alle hovedsteder, og Europas nasjoner bør gi hverandre et løfte om at folkemord og holocaust ikke skal skje igjen, sa Ceric.

Srebrenica-massakren skjedde mot slutten av krigen i Bosnia, som varte fra 1992 til 1995. Serbiske styrker drepte systematisk over 8.000 bosniske muslimer, de aller fleste gutter og menn, i dagene og ukene etter innmarsjen i byen, som offisielt var en FN-beskyttet sone.

Massakren er den verste i Europa siden andre verdenskrig, og karakterisert som folkemord av både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Den internasjonale domstolen i Haag. (©NTB)