Vil utestenge Mugabe

Kenyas statsminister Raila Odinga vil utestenge Robert Mugabe fra Den afrikanske union. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pKenyas statsminister Raila Odinga mener Robert Mugabe bør utelukkes fra Den afrikanske union (AU) inntil det er holdt frie og rettferdige valg i Zimbabwe. AU bør legge til rette for slike valg, sie

Den kenyanske regjeringssjefen framholdt på en pressekonferanse i Nairobi mandag at organisasjonen ikke bør ha noe med Mugabe å gjøre før han går med på en demokratisk løsning på konflikten i Zimbabwe. Odinga er en av Mugabes skarpeste afrikanske kritikere.

Han kom selv fram til en avtale om deling av makten med Kenyas president Mwai Kibaki etter et omstridt valg i desember i fjor. Denne «kenyanske løsningen» er blitt foreslått som modell for et tilsvarende kompromiss i Zimbabwe.

– Det som skjer i Zimbabwe, er en skam og setter hele Afrika i en pinlig situasjon i verdenssamfunnets øyne. Vi må ta avstand fra det som skjer der i landet, sa Raila Odinga under et besøk i sine hjemtrakter i Nyanza-provinsen i Vest-Kenya i helgen.

Forsiktige

Afrikanske ledere har ellers vært mer forsiktige med å kritisere Robert Mugabe og hans regime enn toppolitikere i vestlige land. Men AUs valgobservatører har fastslått at presidentvalget i Zimbabwe ikke var demokratisk.

Zimbabwes president Robert Mugabe blir sterkt kritisert av vestlige land. Men på AU-toppmøtet i Egypt er det ventet at tonen blir mildere overfor den zimbabwiske diktatoren.

Mugabe selv kom slentrende bak Egypts president Hosni Mubarak, som har styrt Egypt like lenge som Mugabe har styrt Zimbabwe, til toppmøtet i Den afrikanske union (AU) i den egyptiske byen Sharm el-Sheikh mandag.

USA har gjort det klart at de vil bringe situasjonen i Zimbabwe til FNs sikkerhetsråds bord denne uken, og Storbritannias statsminister Gordon Brown oppfordrer AU til å avvise resultatet av fredagens presidentvalg. Mugabe var eneste kandidat i valget etter at opposisjonen trakk seg på grunn av vold og trusler.

– Møtet bør gjøre det klart at det må komme forandringer i Zimbabwe. Jeg tror beskjeden fra hele verden er at det såkalte valget ikke vil bli anerkjent, sier Brown i en uttalelse mandag.

Myk linje

Afrikanske ledere er imidlertid ventet å innta en noe mykere linje mot Mugabe. I åpningstalen til møtet unngikk AU-lederen, Tanzanias president Jakaya Kikwete, å ta opp situasjonen direkte. Han gratulerte det zimbabwiske folk og AUs meklere, men ikke Mugabe selv. Han kalte valgene «historiske», men sa også at det finnes utfordringer.

Et resolusjonsutkast skrevet av AUs utenriksministre, ventet å bli vedtatt på møtet, kritiserer verken valget eller Mugabe selv. Utkastet fordømmer vold på generelt grunnlag og oppfordrer til dialog. AUs observatørkorps slo imidlertid fast mandag at valget i Zimbabwe ikke var demokratisk.

AU-kommisjonens leder Jean Ping mener afrikanske land nå må ta ansvar for situasjonen i Zimbabwe.