80 offentlige nettsteder sprer datavirus

80 offentlige nettsteder sprer datavirus Les mer Lukk

<pOver 80 statlige og kommunale nettsteder har de siste ukene spredd datavirus, og tusenvis av brukere kan ha fått infisert datamaskinene sine.</p

Verken Telenor eller Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) vil si hvilke nettsteder det er snakk om, skriver Aftenposten.


Brukere som i løpet av måneden har besøkt et av de 80 nettstedene, har blitt koblet videre til utenlandske nettsteder styrt av kriminelle, uten å vite det.

Bakdør fra Kina


- Det som skjer er at nettsiden er angrepet av hackere og får installert en tag, eller kodesnutt, på siden. Dette merkes verken av den som surfer eller den som har nettsiden. I neste omgang blir du omdirigert for eksempel til en side i Ukraina eller Kina. Resultatet kan være at det lages en bakdør som gjør at uvedkommende får kontroll over PC-en din, sier avdelingsleder Frank Stien i Telenor Security Operation Centre (TSOC).


PC-en som er «kidnappet» brukes til å angripe flere maskiner, distribuere spam-e-poster og til å samle inn informasjon fra maskinene som for eksempel kan brukes til identitetstyveri.


På bedriftsmarkedet er det snakk om å hente inn sensitiv informasjon.Det er vanskelig å oppdage om man er infisert, men det kan blant annet spores på datatrafikken inn og ut av maskinen.


Stien oppfordrer publikum til ikke å installere flere programmer enn nødvendig. Programvaren man bruker skal holdes oppdatert til enhver tid. Man skal også være nøye på å bruke leverandører som tar datasikkerhet på alvor.

Vil ikke si hvem

Telenor beroliger med at de offentlige nettsidene kvitter seg med problemet etter hvert som det blir innrapportert.


- Det er ikke noen skam å bli infisert i dag, for hackerne er så dyktige og jobber så målrettet at alle før eller siden får noen infiserte maskiner i nettet sitt, sier Frank Stien.


Datatilsynets avdelingsdirektør Leif T. Aanensen sier saken er alvorlig. Det gjør også rådgiver Ragnhild Oien Amdam i Forbrukerrådet.Telenor og NSM vil ikke si hvilke nettsteder det gjelder fordi tilliten til institusjonene kan bli svekket.


I tillegg til de 80 offentlige nettstedene, har også 520 private norske nettsteder spredd datavirus i juni. Medienettsteder og hoteller har vært mest utsatt. (©NTB)