Mugabe: Valget gjennomføres som planlagt

Mugabe: Valget gjennomføres som planlagt Les mer Lukk

Zimbabwes president Robert Mugabe nekter å bøye av for det stadig økende internasjonale presset og sier fredagens valg blir gjennomført som planlagt.

Harare (NTB-Reuters-AFP): På et valgmøte sør for Harare torsdag gjorde den 84 år gamle presidenten det klinkende klart at han ikke vil gi etter for internasjonalt press om å utsette valget.

– Noen av våre afrikanske brødre har bedt oss om dette. De forsøker å presse oss til å bryte våre egne lover, men det nekter vi. Vi følger kun våre egne lover, sa Mugabe.

Presidenten sa også at han vil delta på toppmøtet til Den afrikanske union (AU) neste uke, men at ingen utenforstående «kan tvinge Zimbabwe til noe som helst».

Mugabe er eneste kandidat til fredagens valg, etter at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg på grunn av myndighetenes økte voldsbruk.

Selvdestruktiv

– Det er ingen tvil om at denne mannen er selvdestruktiv, sa Tsvangirai i et intervju med BBC radio torsdag.

– Uansett hva som skjer etter valget, vil jeg være her. Og jeg vil se på at Mugabe ødelegger seg selv. Han kjører et enmannsshow, og han stiller i et enmannsvalg. Alt dette strider imot internasjonal rett og logikk, sa opposisjonslederen.

Frykten i Zimbabwe er stor, og mange er redde for at Mugabes folk vil bruke vold for å tvinge folk til å oppsøke valglokalene fredag. Den som skal avgi stemme må dyppe fingeren i rødt blekk i valglokalet.

– Den som ikke kan vise fram en rød finger, kommer til å bli straffet. Folk er redde og føler seg tvunget til å gå og stemme, sier diplomatkilder.

Omsider Mandela

Sør-Afrikas ekspresident Nelson Mandela har omsider sluttet seg til kravet om at Mugabe må avlyse valget. I en tale i London onsdag kveld sa fredsprisvinneren at Zimbabwe er rammet av «en tragisk svikt i lederskapet». Det er første gang den internasjonalt høyt respekterte veteranen kommenterer krisen i Zimbabwe offentlig.

Tidligere har Tanzania, Swaziland og Angola, som utgjør den såkalte sikkerhetstroikaen i Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC), bedt Mugabe utsette valget. Torsdag sluttet også Uganda seg til oppfordringen.

Stengt

Morgan Tsvangirai tilbyr nå Mugabe det britiske The Times betegner som «en flis av en redningsplanke». I et telefonintervju med London-avisen sa Tsvangirai torsdag at Mugabe har 24 timer på seg.

– Forhandlingsveien vil være stengt hvis Mugabe erklærer seg som vinner og betrakter seg som president. Hva skal vi da forhandle om, spør Tsvangirai. Mugabe på sin side sier at han er villig til å ha samtaler med opposisjonen, men ikke før etter valget.

Ifølge Tsvangirais parti MDC er nesten 90 av partiets støttespillere drept i voldshandlinger begått av Mugabes tilhengere.

Norges Harare-ambassadør Gunnar Føreland sier til NTB at volden som lenge har herjet landdistriktene i Zimbabwe, nå også har spredt seg til de større byene. Men torsdag var situasjonen i selve hovedstaden relativt rolig, forteller han.

Ungdomsmilits

– Volden begås av ungdomsmilitsen til regjeringspartiet ZANU-PF, sier ambassadør Føreland. Ambassaden står i kontinuerlig kontakt med de norske som oppholder seg i Zimbabwe, og alle er i sikkerhet.

Til sammen skal det dreie seg om rundt 40 fastboende, mens i underkant av ti er bosatt i landet deler av året. Ambassadens folk holder kontakt med disse over telefon og ved hjelp av e-post, opplyser ambassadør Føreland.

Utenriksdepartementet endret torsdag sine offisielle reiseråd og fraråder nå nordmenn om å reise til Zimbabwe. (©NTB)