Blir ny Sp-leder

Samferdselsminister og nestleder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete og landbruks- og matminister og fungerende leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk under partiets landsstyremøte på Gardermoen onsdag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Les mer Lukk

Senterpartiet skal velge ny leder på et ekstraordinært landsmøte i september. Alt tyder på at Liv Signe Navarsete blir valgt.

Det enstemmig vedtaket om ekstraordinært landsmøte ble fattet på partiets landsstyremøte onsdag. Partiet skal ha ordinært landsmøte i mars neste år.

Fram til det ekstraordinære landsmøtet midt i september, vil første nestleder Lars Peder Brekk fungere som partileder.

Landbruks- og matminister Brekk vil også være med i regjeringens underutvalg, der alle partilederne er med, inntil det blir valgt ny leder.

– Ingen strid

Partiledelsen gjør sitt ytterste for å overbevise om at det ikke har vært, og ikke er noen lederstrid i partiet etter Åslaug Hagas dramatiske og uventede avgang. Like sterkt understrekes det at landsstyret er samlet om den politiske kursen.

– Partiet er samlet og veldig trygg på veien videre. Det rødgrønne alternativet er hamret i stein, forsikrer Brekk.

– Jeg er stolt over å være med i et parti som har klart å samle seg i en turbulent tid. Det er et stort tomrom etter Åslaug Haga, men en styrke at partiet står samlet, følger samferdselsminister og andre nestleder i Sp Liv Signe Navarsete opp.

Også hun understreker at Sp vil jobbe knallhardt for å vinne valget sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti i 2009.

Ikke svart

Navarsete vil ikke svare på om hun er lederkandidat, selv om både hun og Brekk gjør lite for å skjule at det blir Navarsete som tar over etter Haga i september.

– Jeg er åpen for å bli leder, men jeg kan ikke svare noe konkret på dette før jeg blir spurt av valgkomiteen om å bli det, sier hun.

Brekk sier han stiller seg bak hennes kandidatur, men sier også at han stiller seg til partiets disposisjon om partiet vil ha ham med i ledelsen.

– For partiet er det viktig at ledersituasjonen blir avklart snarest mulig, understreker han.

Brekk sier at det ikke vil bli noen problemer med å lede partiet fram til september.

– Jeg ser det ikke som noen desavuering at landsstyret vedtok å holde et ekstraordinært landsmøte og ikke la meg lede partiet fram til det ordinære landsmøtet i mars, bedyrer han.

Ikke landsstyre

Partiet vurderte å la et ekstraordinært landsstyremøte velge ny leder, men i løpet av onsdagens debatt ble det klart at dette hadde liten støtte. I tillegg var man i tvil om det er mulig dersom partivedtektene skal følges.

– Vi valgte å innkalle landsmøtet for å gi valget høyest mulig legitimitet. Sp er en medlemsorganisasjon og medlemmene trekkes best med i et landsmøte, sier Brekk.

– Partiet ønsker å samle seg etter Åslaug Hagas dramatiske og plutselige avgang. Det er et ønske fra fylkeslagene om å komme sammen, tenke strategisk og se framover, supplerer Navarsete.

Landsstyret valgte onsdag Per Jordal fra Os i Hordaland til medlem av partiets arbeidsutvalg. Han er dommer i Nordhordland tingrett. I dag er han statssekretær ved Statsministerens kontor. Arbeidsutvalget består av Brekk, Navarsete og Jordal. (©NTB)