Solskjær skal bygge 10 skoler

 Ole Gunnar Solskjær har fått med seg UNICEF og 93 nordmenn for å hjelpe noen av de 93 millioner barna i verden som ikke går på skole. To av de mest aktive innsamlerne er Johan Felix Tschudi (9) fra Oslo og Jonas Haugersveen (18) fra Risør. Foto: Morten Holm / SCANPIX Les mer Lukk

Fotballpensjonist Ole Gunnar Solskjær har fått med seg UNICEF og 93 nordmenn for å hjelpe noen av de 93 millioner barna i verden som ikke går på skole.

Til høsten skal den folkekjære fotballspilleren hedres med en avskjedskamp med Manchester United på Old Trafford. Deler av overskuddet fra kampen skal han bruke til å få bygget skoler for barn i Afrika.

– Målet er å bygge så mange skoler som mulig. Jeg skal få bygget 10 skoler selv, sier Solskjær til NTB.

Sammen med UNICEF har han startet kampanjen «Schooligans», hvor alle som ønsker kan starte sine egne innsamlingsaksjoner på nettet.

– Så langt har det vært en fantastisk suksess. 800.000 kroner er samlet inn og 93 personer har startet egne kampanjer og blitt «Schooligans», sier Solskjær

Solskjærs drømmelag

En av de mest aktive innsamlerne er Johan Felix Tschudi (9) fra Oslo. Til nå har han samlet inn 3.650 kroner.

– Jeg sendte mailer til mange av vennene mine og til mamma og pappas venner, og spurte om de ville bidra. I tillegg har jeg vært ute med bøsse, sier han.

Den store iveren har gitt Johan plass på Solskjærs «dreamteam». Sammen med 10 andre «Schooligans» får han være med til Manchester for å se Ole Gunnar Solskjærs avskjedskamp.

– Det er gøy å kunne hjelpe andre barn med det jeg selv har fått hjelp til, sier Johan.

– Utdanning er viktig

Ole Gunnar Solskjær er enig.

– Jeg er nylig blitt pappa selv, for tredje gang, og for hvert barn du får, så ser du hvor hjelpeløse de er uten deg, og hvor viktig det er at de har de mulighetene som jeg hadde selv som liten, sier han.

Solskjær har vært ambassadør for UNICEF i Norge siden 2001, og har selv vært i Afrika og besøkt skoler.

– Det var veldig mye slum og det var fattigdom, men da vi kom inn på skolene, så fikk vi se en helt annen verden. Der hadde barna et trygt miljø hvor de bare kunne konsentrere seg om å gjøre det de hadde lyst til, sier han.

Spilte fotball

Litt fotball ble det også tid til under Afrika-oppholdet. Solskjær møtte skolebarna til kamp.

– Det var ikke lett. De var bedre enn jeg hadde håpet på, egentlig.

– Så de driblet deg, eller?

– Driblet meg gjorde de ikke, men jeg klarte ikke å drible dem heller. Det var en veldig kjedelig 0-0-kamp.

Det har kanskje med alderen å gjøre.

– Jeg begynner å bli grå på hodet allerede. Det er fint om man kan sitte der som gammel å vite at man har bidratt til noe viktig, sier Solskjær.

Manager

Ole Gunnar Solskjær tiltrer ellers som manager for Manchester Uniteds reserver kommende tirsdag. Den tidligere United-stjernen gleder seg.

– Det blir kjekt å begynne i denne jobben. I utgangspunktet trenger klubben litt kontinuitet i akkurat den stillingen, så jeg blir værende i tre-fire-fem år. Vi tenker jo også på å flytte tilbake til Norge en gang, sier Solskjær

– Jeg skal være manager og det blir en god start på trenerkarrieren. Det er en kjernegjeng på 16-18 spillere i alderen 16 til 18 år som akkurat er i vannskorpa til førstelagsspill. Det er ivrige, sultne og engasjerte unggutter som hører på det man sier. De lytter på råd og vil gjøre sitt beste for å få den karrieren jeg selv, Ryan Giggs, Wayne Rooney og Ronaldo har hatt og har i klubben, sier Solskjær.

– Dårlig form

– Hvordan er din egen fotballform?

– Formen er dårlig, jeg har ikke spilt siden jeg la opp på grunn av kneskaden.

– Kunne du tenkt deg jobben som norsk landslagssjef?

– Det er ikke noe jeg har tenkt på egentlig. Akkurat nå konsentrer jeg meg om å bli en flink nok trener til å bli vurdert. Man trenger nok litt mer fartstid enn det jeg har for å bli landslagssjef, sa Solskjær.

Store deler av overskuddet fra Solskjærs egen testimonialkamp skal gå til «Schooligans»-prosjektet. (©NTB)