– Gjenvalg er innenfor rekkevidde

Statsminister Jens Stoltenberg inviterte til oppsummerende pressekonferanse før sommerferien på Hukodden restaurant på Bygdøy onsdag. Han føler seg trygg på at de rødgrønne fortsetter i regjering etter valget neste år. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Les mer Lukk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er fullt mulig å ta igjen det tapte på meningsmålingene i perioden fram mot valget. Hovedutfordrer i 2009 er et stort Frp med Høyre på slep.

Onsdag formiddag samlet Stoltenberg hovedstadens politiske presse til en oppsummering av det han kalte en «politisk arbeidsvår». Statsministeren serverte litt fram- og tilbakeskuing, en god del skryt, en smule selvkritikk og noen tanker om hvorfor det kommer så dårlig fram at regjeringen på mange punkter har «overoppfylt» Soria Moria-erklæringen.

– Dette er politikkens paradoks. Jeg prøver så godt jeg kan å se det fra utsiden, å være objektiv selv om jeg er høyst partisk. Og det jeg ser, er at regjeringens resultatoppnåelse er god. Men folk forventer enda mer og sammenligner oss med det perfekte, ikke opposisjonens politikk. Og da kommer selv vi til kort, sier Stoltenberg.

Sommer i Oslo

Solen skinte over Huk, måkene skrek i høflig respekt, reker og jordbær fristet i store boller. Statsministeren var i glimrende humør, tett ved den gamle tomten til Vaske-Bakke, den som like etter regjeringsskiftet i 2005 ble kjøp opp av staten.

Stoltenberg mener at en av forklaringene på manglende oppmerksomhet rundt regjeringens «seire» er at andre saker har overskygget de politiske.

– Det er dels personspørsmål og dels at det har vært stor aktivitet i Stortingets kontrollkomité. Hvis jeg sier for mye, havner jeg vel selv der, men jeg kan si såpass at det ikke er i kontrollkomiteen de store ideologiske diskusjonene foregår. Den politiske debatten som skal klargjøre alternativene i politikken, må ikke begrenses av kontrollører og revisorer, sier statsministeren.

Med henvisning til Haga-saken sa Stoltenberg at han er helt for å holde orden på skatteinnbetaling og brygger. Men han etterlyste litt mer proporsjoner i pressens dekning, for eksempel i forhold til årets «knakende gode pensjonistoppgjør», som stort sett endte på notisplass i avisene.

Frp dominerer

Når statsministerens ser seg rundt i det politiske landskapet, ser han ingen borgerlige konstellasjoner som kan overleve uten Frp.

– Fremskrittspartiet er det klart største på borgerlig side. Skal det være noe alternativ til den rødgrønne regjeringen, må det inkludere Frp. Det er derfor et dilemma at Høyre ikke vedkjenner seg Frp, at de hele tiden viker unna. Velgerne har krav på å få vite hvordan Frp/H tenker i de vesentligste sakene, sier Stoltenberg.

Han synes et borgerlig alternativ virker fjernere i dag enn noen gang siden den rødgrønne regjeringen tok over høsten 2005. Men gir valget et borgerlig flertall, regner statsministeren med at et stort Frp får med seg et halvstort Høyre i regjering. Det er politikkens tyngdelov.

– Det jeg kan si nå, er at alt de to er enige om, er vi uenig i. Frp og Høyre betyr mindre penger til felleskassen, dårligere rettigheter for arbeidstakere og mer privatisering i skolen. Å bekjempe Frp dreier seg om ideologi og verdier. Vi har helt ulike verdensanskuelser, sier statsministeren.

Kan vinne

Han tror det ligger godt innenfor mulighetens rekkevidde å komme tilbake på meningsmålingene.

– Vi har én oppgave, og det er å vinne valget i 2009. Dette er plan A, andre finnes ikke. Den rødgrønne regjeringen kan vise til solide politiske resultater og utgjør et klart alternativ til høyresiden. Jeg skal imidlertid være den første til å erkjenne at dagens målinger ikke er gode nok, men vi vet at vi kan snu dem, sier Stoltenberg.

Nå skal han utfordre opposisjonen til debatt om konkrete temaer, slik at folk flest ser hvor skillelinjene går. Høstens statsbudsjett blir mer enn normalt viktig, ettersom det er periodens siste. Så kommer valgkampen, valget og en mulig ny regjeringserklæring, Soria Moria-II. (©NTB)