Jensen: - Kolberg er ingen Mugabe

Jensen: - Kolberg er ingen Mugabe Les mer Lukk

Frp-formann Siv Jensen avviser påstandene om at hun sammenlikner Aps partisekretær Martin Kolberg (innfelt) med Zimbabwes diktator Robert Mugabe.

Oslo (NTB- Jofrid Egeland og Per Christensen): Statsminister Jens Stoltenberg er opprørt over at Jensen trekker inn Zimbabwe i sin refs av Kolberg.

- Totalt manglende dømmekraft, sier han.

I sin oppsummering av stortingssesongen tirsdag sa Jensen at Kolberg bruker «Zimbabwe-lignende» metoder når han angriper rike nullskattytere som kritiserer den rødgrønne regjeringens politikk.

- Dette var en meget upassende bemerkning. Man kan mene hva man vil om Kolberg, og gjerne være enig med Ola Mæle for min del, men situasjonen i Zimbabwe for alvorlig til å bli sammenlignet med norsk politisk debatt. Folk blir drept og trakassert. I et slikt perspektiv blir Jensens uttalelse trist og sterkt beklagelig, sier Stoltenberg.

Beklagelse
Statsministeren regner med at hun innser sitt feilgrep, trekker uttalelsen tilbake og kommer med en beklagelse.

Det har ikke Frp-formannen tenkt å gjøre. Til NRK sier Jensen at hun overhodet ikke har sammenliknet Kolberg med Mugabe eller trukket inn Zimbabwe i norsk debatt.

- Det er Kolbergs metodebruk jeg har kritisert. Han går konsekvent til angrep på alle som har skapt verdier og arbeidsplasser i dette landet, sier Frps formann.

Kolberg sier at Jensen har gått over streken ved å sammenligne ham med en afrikansk diktator. Han betegner det som trist og uverdig av en person som tar mål av seg til å bli statsminister i Norge.

- Dette faller inn i et mønster som er typisk for Frps politiske kultur. Dessverre ser vi konturene av en valgkamp som vil handle om skittkasting og uriktige karakteristikker av Ap, sier Kolberg.

Vulgær
Arbeiderpartisekretæren gikk mandag hardt ut mot det han kaller «den nye overklassen» i Norge. Han mener enkelte av de rike har kastet seg inn i den politiske debatten på en vulgær måte og de burde holde seg for gode til å kritisere regjeringen så lenge de selv har innrømmet at de knapt betaler skatt til fellesskapet.

Da Jensen skulle oppsummere Frps arbeid i første halvår 2008, beskyldte hun Kolberg for å bruke Zimbabwe-metoder for å true på plass et flertall for regjeringen.

På spørsmål om hva hun mener med Zimbabwe-metoder, sa Jensen at det er å fjerne og tie i hjel dem man ikke liker.

Det som særlig har fått Kolberg til å se rødt, er finansmannen Ola Mæles refs av regjeringen etter selv å ha svidd av flere millioner kroner på feiringen av sin 50-årsdag i St. Tropez i Sør-Frankrike.

Nullskatt

Mæle sier til NRK at Kolberg nå legger opp til en misunnelsesdebatt. Han er meget irritert over at Kolberg påviser at han er nærmest nullskatteyter.

- Mine hel- og deleide selskaper bidrar med over 20 millioner kroner i skatt. Kolberg tar person istedenfor sak, sier investoren.

Han mener Ap-sekretæren prøver å mobbe næringslivsaktører som ham selv ut av den offentlige debatten.

- Jeg har skapt min formue fra to tomme hender. Hvis jeg ønsker å invitere gamle venner og arbeidskolleger til Sør-Frankrike, der jeg har vært i 30 år, spør jeg ikke Kolberg, sier Mæle til NRK.

Stoltenberg sier han gjerne tar en skattedebatt med Mæle og andre i hans posisjon, men ikke med utgangspunkt i Siv Jensens utspill.