Støre: – Bevegelse i Midtøsten-forhandlingene

Foto: Scanpix 
Etter åtte års stillstand er det endelig bevegelse i forhandlingene mellom Israel og palestinerne, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Dette er de første seriøse politiske forhandlingene siden 2000. Sist gang var på slutten av president Bill Clintons tid, sier Støre til NTB.

Akkurat nå er det flere politiske prosesser som virker positivt og som har skapt bevegelse i forhandlingene. Tirsdag deltar han på en sikkerhetskonferanse for Midtøsten i Berlin sammen med over 20 utenriksministere, blant dem USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. I alt 41 land deltar.

Også palestinernes statsminister Salam Fayyad og Israels utenriksministeren Tzipi Livni er til stede. Begge er sentrale aktører i fredsforhandlingene.

Støre fremholder at Israels bygging av bosetninger i palestinske områder nå er det aller største hinderet for fremgang i fredsprosessen, men han mener likevel at partene er i ferd med å nærme seg hverandre.

– Akkurat nå er det flere politiske prosesser som virker positivt og som har skapt bevegelse i forhandlingene. Det er blant annet kommet signaler om kontakt mellom Israel og Syria og mellom Israel og Libanon, påpeker Støre.

Han understreker at det er viktig at partene får støtte og tid nok til å ta de «modige valgene» som trengs.

Våpenhvile

Våpenhvilen er ikke et politisk gjennombrudd, men et viktig signal om opphør i bruk av militære midler. Også den ferske våpenhvilen mellom Israel og Hamas-styret på Gazastripen har gitt verdenssamfunnet håp før den nye runden med forhandlinger i Berlin.

– Våpenhvilen er ikke et politisk gjennombrudd, men et viktig signal om opphør i bruk av militære midler. Det er positivt at det er kontakt mellom Israel og Hamas, selv om det er via egyptiske meglere, sier Støre.

I våpenhvileavtalen finnes det også et punkt om forsoning mellom palestinerne, det vil si mellom islamistiske Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten, som nå bare har kontroll over Vestbredden.

– Men dette må palestinerne selv åpne for. Da vil vi støtte dem, sier Støre.

Politistyrker

Det er Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier som sammen med forbundskansler Angela Merkel er vert for konferansen i den tyske hovedstaden.

Hovedtema vil være hvordan man skal kunne modernisere de palestinske politi- og sikkerhetsstyrkene. Styrkene lider under store materielle mangler, i tillegg har de rykte på seg for å være både korrupte og lite profesjonelle.

Målet er å få stablet på beina rundt 184 millioner dollar til en treårig oppgradering av både politi og justissystem.

– Tesen er at sikkerhet i de palestinske områdene også bidrar til Israels sikkerhet, sier Steinmeier, som inviterte en engere krets av land, blant dem Norge, til en forberedende arbeidsmiddag mandag kveld

Høyt nivå

I kjølvannet av konferansen tirsdag skal den såkalte Midtøsten-kvartetten møtes – der USA, Russland, EU og FN er med. Det vil også foregå fredsforhandlinger på høyt nivå mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten, som en oppfølging av avtalen fra Annapolis i fjor.

Nok en gang vil fredsforhandlingene foregå uten representanter for Hamas, som kontrollerer den til nå nærmest totalt isolerte Gazastripen. Men den ferske våpenhvilen fra 19. juni mellom Hamas og Israel danner en positiv grunntone for forhandlingene. (©NTB)