Lite håp om flere overlevende i Filippinene

Lite håp om flere overlevende i Filippinene Les mer Lukk

Utsiktene til å finne flere overlevende etter ferjekatastrofen på Filippinene, er dårlige, sier den filippinske marinen.

Manila (NTB-Reuters): En talsmann for marinen sier et team søndag ettermiddag søkte etter overlevende utenfor øya Sibuyan.

– Vi tok oss fram til skroget av ferjen og banket og hamret på det for å se om vi kunne få tegn på at det fortsatt finnes mennesker i live der inne. Dessverre fikk vi ingen respons, sier oberstløytnant Edgard Arevalo.

800 savnet

Over 800 mennesker er savnet etter at den fullastede ferja Princess of Stars gikk på grunn og kantret utenfor Sibuyan lørdag kveld.

Minst 40 overlevende etter tyfonherjingene på Filippinene klarte mandag å komme seg på land, ifølge en lokal tjenestemann.

Det er foreløpig uklart om alle de 40 personene er fra passasjerferjen som sank utenfor øya Sibuyan lørdag kveld. Ferjen hadde mer enn 850 mennesker om bord, og flere hundre er fortsatt savnet.

Ifølge en talsmann for hæren skal også fem personer ha blitt plukket opp fra vannet av fiskere utenfor øya Burias.

Over 150 er funnet omkommet i bølgene. Mange av ofrene rakk så vidt å komme seg i livbåtene før ferja sank, men også disse kantret og sank i de voldsomme bølgene som ble forårsaket av tyfonen Fengshen.

Marinedykkere er ventet å bore seg inn i ferjen senere mandag, for å se om det finnes overlevende som kan ha holdt seg i live i lufthull inne i ferjen.

Amerikansk hjelp

Et amerikansk marineskip er på vei til Filippinene for å hjelpe til i letingen etter flere hundre ferjepassasjerer som er savnet etter at tyfonen Fengshen herjet landet, ifølge en tjenestemann.

Skipet gikk ut fra en amerikansk base i Japan, og skal etter planen ankomme Filippinene tirsdag, ifølge talsmann Anthony Golez.

Krever gransking

Filippinske myndigheter gikk mandag hardt ut mot Sulpicio Lines og nekter inntil videre rederiets øvrige 21 ferjer og skip å forlate havn.

Talsmenn for regjeringen klandret rederiet for beslutningen om å la Princess of Stars legge ut fra hovedstaden Manila fredag, til tross for at det var varslet tyfon i området.

– Sulpicio Lines har definitivt ansvaret, sier Elena Bautista som er statssekretær i det filippinske transportdepartementet.

Filippinenes president Gloria Arroyo har krevd full gransking av hvorfor ferja fikk seile samtidig som tyfonen var i ferd med å bygge seg opp. Andre ferjeavganger ble innstilt på grunn av uværet.

Motorhavari

En talsmann for den filippinske kystvakten opplyser at Princess of Stars var på vei til øya Cebu for å søke nødhavn da den fikk motorhavari. En av de overlevende har fortalt at skipet sank i løpet av et kvarter.

– Mange av oss hoppet, bølgene var så enorme, og regnværet så kraftig, fortalte en av de overlevende til en lokal radiostasjon.

Han kom seg i sjøen rett før ferja kantret, mens mange eldre mennesker skal ha blitt værende om bord.