Advarer mot ungdomsfyll i Syden

 Foto: Scanpix.
Eksperter advarer foreldre mot å sende tenåringer på fylletur til Syden. I dag kan barn reise alene til Syden fra de er fylt tolv år.

På rutefly kan tolvåringer reise alene, og mange flyselskaper tilbyr reiser til de samme ungdomsdestinasjonene som charterselskapene, melder NRK. Hvis du skal reise med Startour eller Apollo må du ha fylt 15 år.

Ingen kan nekte tenåringene å kjøpe billett, og reiseselskapene har loven på sin side når de selger turer til mindreårige.

– Jeg synes det er underlig at reiseselskapene har satt aldersgrensa til 15 år. Det er ingen god idé å sende en gjeng ungdommer til Ibiza, sier Randi Talseth i organisasjonen Voksne for Barn til NRK.

– Etter tragediene i Bulgaria i fjor, vurderte vi å heve aldersgrensen til 18 år. Men det ble ikke mulig å gjennomføre. Det er jo først og fremst foreldrene som må ta ansvar for sine egne barn, sier informasjonsrådgiver i Startour, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, er ikke i tvil om hvordan foreldre bør reagere når sekstenåringen kommer hjem med flybillett til Syden.

– Hvis ungdommene er under atten år må det være uaktuelt å la dem reise alene. De har ingenting i Syden å gjøre, sier han. (©NTB)