- Sankthansaften på mandag er bra

Foto: Scanpix. 
At sankthansaften i år kommer på en mandag, gjør at risikoen for branner og ulykker er litt mindre, sier informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening.

Han tenker på alkohol og promille, som slett ikke er noen god kombinasjon med bålbrenning. Folk flest må holde seg i skinnet og avslutte feiringen tidlig, for tirsdag venter en ny dag på jobb.

Svenskene har for mange år siden tatt konsekvensen av dette og lagt feiringen av sin midtsommeraften til fredag før Sankthans.

Midtsommerafton er sommerens største folkefestdag i Sverige. Det kunne den ha vært i Norge også, om vi hadde fulgt svenskenes eksempel. Kanskje ville sankthansfeiring på en fredag også ført til mindre fravær på jobben enn når feiringen foregår på en mandag.

Bålforbud

Etter en forsommer med mange skogbranner advarer Hagen mot uvettig bålbrenning. Han minner om at det er generelt bålforbud i skog og mark i tidsrommet 15. april – 15. september.

– Sankthansfeiring med bålbrenning er en hyggelig tradisjon, ikke minst for barna. Men pass på at det er en edru, voksen person som har ansvaret for bålet, og at barna ikke er kledd i kunststoffer som lett antennes, sier Hagen til NTB.

Den enkelte kommune kan vedta regler for bålbrenning, og i forkant av årets sankthansfeiring har det vært aktuelt med et absolutt forbud mot bålbrenning i deler av Østlandet og Sørlandet på grunn av skogbrannfaren. Regnet som har kommet de siste dagene kan endre dette. Hagen oppfordrer den som vil tenne bål på sankthansaften om å ta kontakt med kommunen eller brannvesenet der de bor.

Båltradisjon

Også i Norge er sankthansaften en markering av midtsommer, og at dagene er på sitt aller lengste. Sommersolverv var i år 20. juni klokken 23.59.

Sankthans eller jonsok er egentlig 24. juni og har navnet etter Johannes Døperen. I Norge har feiringen tradisjonelt skjedd kvelden før, 23. juni.

Tradisjonen med sankthansfeiring varierer mye fra sted til sted. Bål, rømmegrøt, dans og blomsterkranser er ingredienser i den folkelige sankthanstradisjonen. Grillmat har kommet inn som en tradisjon de senere årene.

Ålesund er blant byene i landet med sterke tradisjoner sankthansaften. Der bygges det hvert år et enormt bål. I år blir Slinningsbålet 30 meter høyt, lover bålsjef Nikolai Hovland.

NRK-dokumentar

Dag Lausund fra Ålesund har laget en dokumentar om båltradisjonen i byen. Dokumentaren skal sendes på NRK TV sankthansaften. Opptakene ble gjort i 2004, da Lausund arbeidet tett på bålbyggerne. Byggingen foregår høyt til værs uten sikring, og filmen har noen dramatiske scener fra byggearbeidet.

Lausund sier til NTB at bålet i 2004 var 29,7 meter høyt. Den gang var det sildetønner på toppen. Nå er det stort sett bare paller som er byggmateriale.

– Problemet er at det blir mer og mer plast og isopor, mindre og mindre trevarer i fiskeindustrien. Da forsvinner bålgjengens byggematerialer, og det er et spørsmål om tid hvor lenge denne tradisjonen kan holde seg, fastslår Lausund.

Før i tida var det store bål i hver bydel i Ålesund, der bålbyggerne konkurrerte om å komme høyest. Nå er det bare ett bål igjen, nemlig Slinningsbålet, Derav tittelen «Det siste bålet» på programmet som sendes mandag kveld og i reprise på NRK 2 tirsdag kveld. (©NTB)