Avviser terrorkritikk

Foto: Scanpix. 
John McCain stempler Barack Obama som naiv i kampen mot terror. – Skremselspropagandaen kommer ikke til å virke ved dette valget, svarer Obama.

Republikanernes presidentkandidat John McCain og hans rival Barack Obama har den siste uka gått i strupen på hverandre over hvem som er best egnet til å hindre et nytt terrorangrep mot USA.

– Obama har en ekstremt farlig og naiv tilnærming til terrorisme, sier McCain-rådgiver og tidligere CIA-sjef James Woolsey.

Rekordhøye bensinpriser og frykt for resesjon topper overlegent amerikanernes liste over bekymringer i denne valgkampen. Men krigsveteranen McCain forsøker å rette oppmerksomheten mot sikkerhetspolitikken, og hevder Obama ikke er egnet til å beskytte landet mot et nytt terrorangrep.

Ekko fra 2004

Som et ekko fra forrige presidentvalgkamp sier Randy Schuenemann, en annen av McCains rådgivere, at senator Obama har et tankesett fra før terrorangrepene 11. september. Beskyldningene er de samme som George W. Bush brukte mot John Kerry og demokratene i 2004.

–2004 var en valgkamp preget av frykt. Republikanernes kampanje var nesten utelukkende basert på behovet for å beskytte USA mot terrorisme, sier Brian Vargus professor i statsvitenskap ved Indiana University, Indianapolis, til NTB.

– Guantanamo-fanger

Høyesterett fastslo nylig at de terrormistenkte fangene på Guantanamo har krav på å få prøvet sine saker for en sivil domstol. Obama støtter avgjørelsen, mens McCain kaller den en av de verste beslutningene som er tatt i USAs historie.

– Dersom Obama får en telefon klokken tre om natten, vil jeg gjette på at hans reaksjon blir å ringe advokatene i justisdepartementet, sier Schuenemann, som refererer til en av Hillary Clintons valgreklamer om nasjonal sikkerhet.

– Skremmer befolkningen

Barack Obama slår tilbake og hevder republikanerne har lite å skryte av i kampen mot terror. Han hevder republikanernes taktikk fra 2004 ikke vil fungere i år, og sier han ser fram til å debattere med McCain.

– Dette er de samme folkene som sørget for krigen i Irak da vi skulle ha tatt dem som faktisk utførte 11. septemberangrepene, sier Obama.

– De forsøker seg på det samme som ved hvert eneste valg, nemlig å bruke terrorisme som et våpen for å gjøre det amerikanske folket redde, legger han til.

Svertekampanje

Valgekspert Terry Madonna spår at McCain vil bruke mye energi på å overbevise velgerne om at Obama ikke har nok erfaring i utenrikspolitikk og sikkerhetsspørsmål.

– McCain kommer ikke til å være den som går tøffest ut, men han kan ikke kontrollere hva tilhengerne gjør, sier Terry Madonna til NTB.

I 2004 ble John Kerry anklaget for å lyve om sin tjenestetid i Vietnam av republikanere i gruppen Swift Boat Veterans for Truth. President George W. Bush gikk etter en stund ut og ba sine tilhengere om å stanse skittkastingen. Men annonsene bidro utvilsomt til å svekke Kerry i kampen mot Bush. (©NTB)