Haag-domstol skal avgjøre grenser i Sudan

Innbyggerne i Sudan håper på fred og stabilitet. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Partene i Sudan er blitt enige om at en internasjonal domstol skal avgjøre striden om grensene i den oljerike Abyei-regionen, der kamper nylig truet med å ødelegge hele fredsprosessen.

Tre og et halvt år etter at Nord- og Sør-Sudan ble enige om en fredsavtale, har partene ennå ikke blitt enige om en felles administrasjon, ei heller hvordan oljeressursene skal fordeles i Abyei.

Lørdag ble det imidlertid klart at Den faste voldgiftsdomstolen i Haag skal finne en løsning på grensestriden i området som ligger midt i Sudan.

De to partene - SPLM fra sør og Nasjonalkongressen fra nord - skal utpeke to dommere hver fra en liste som domstolen legger fram.

Deretter skal en femte velges av de fire første dommerne.

Dommerne skal deretter avgjøre om en ekspertgruppe, som fastslo hvor grensene i Abyei skulle gå etter fredsavtalen i 2005, har oppfylt sitt mandat.

SPLM har godkjent grensene, mens Nasjonalkongressen har avvist dem. Skulle dommerne komme fram til at grensene er feil, er det de som skal fastsette de nye grensene.

Ifølge en talsmann for SPLM er partene også i ferd med å bli enige om en ny valglov.

Norske diplomater og meklere har de siste ukene spilt en sentral rolle under forhandlingene om Abyei.

Norske eksperter er også involvert i å regne ut hvor mye oljeressursene i området er verdt, slik at det blir lettere for partene å bli enige om en fordeling. (©NTB)