– Det er jeg som er barneombud

Reidar Hjermann (t.v.) sammen med barne- og familieminister Anniken Huitfeldt på en pressekonferanse i regjeringskvartalet fredag ettermiddag, etter at Hjermann i statsråd tidligere på dagen ble utnevnt til nytt barneombud. Foto: Knut Falch / SCANPIX Les mer Lukk

Reidar Hjermann håper barn forstår at de voksne har kranglet om hvem som skal bli nytt barneombud, fordi jobben er så viktig.

Fakta om Hjermann  
Reidar Hjermann ble født 17. februar 1969. Oppvokst i Bærum, bosatt i Tønsberg.

Spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi. Utdannet fra NTNU i Trondheim og fra Åbo Akademi.

Han har vært privatpraktiserende psykolog, psykolog i barnevernet og i psykisk helsevern for barn og unge.

Ble utnevnt til barneombud 2004, men fikk ikke forlenget åremålet selv om han søkte.

Utnevnt til barneombud 20. juni 2008.

- Denne prosessen har vært en stor faglig og personlig belastning for mange mennesker. Men nå skal vi konsentrere oss om barna og barnas beste i Norge, sa Reidar Hjermann (39) rett etter at han igjen ble utnevnt til barneombud fredag.

Han la til:- La oss håpe at de barna som har fått med seg at de voksne har kranglet fælt om denne jobben, tenker at det er fordi Barneombudet er så viktig. Kanskje har Barneombudet kommet styrket ut av uroen, fordi så mange flere er blitt oppmerksomme på Barneombudet.

Fritt og uavhengig

Hjermann opplevde i et halvt års tid å være historiens første barneombud som ikke fikk fornyet tillit etter at den første åremålsperioden på fire år gikk ut.

Og mens Hjermann søkte jobben enda en gang, måtte statsråder gå og erklære seg inhabile, og mange fikk sagt sitt både om uryddig prosess, dårlig klima med sentrale personer i departementet og faren for at vi ville bli sittende igjen med et svekket barneombud.

- De mange konkrete påstandene vil jeg ikke kommentere, men la det være helt klart: Barneombudet styres ikke av noen andre enn Barneombudet. Det er jeg som er barneombud, og ingen i departementet eller regjeringen har mulighet til å påvirke barneombudets arbeid, sier Hjermann til NTB.

Tydelig talsperson

Justisminister Knut Storberget istemmer helt uoppfordret:- Alle myndigheter, også justisministeren, må tåle å bli tråkka på av et uavhengig og sterkt barneombud. Alle barn i Norge fortjener en tydelig og uredd talsperson. Derfor gikk jeg inn i prosessen som settestatsråd med åpne øyne - for å finne den best kvalifiserte blant mange gode søkere.

Vil lære

På spørsmål om han helst skulle vært hele den urolige prosessen foruten, smiler Hjermann og sier at slik kan man ikke tenke.

- Men jeg vil forsøke å ta lærdom av det jeg har vært gjennom. Nå handler det om å jobbe for barna som gruer seg til å våkne opp hver dag, og barn som må leve med vold og rus i familien. Vi må få en absolutt og total slutt på at voksne bruker vold mot barn, sier Hjermann.

Før han peker på det store paradokset:- Den saken som har fått størst oppmerksomhet i hele Barneombudets historie har altså ikke handlet om barna.

Perspektiver

Justisminister Storberget, settestatsråd for en inhabil barne- og likestillingsminister i ansettelsesprosessen, var også i humør for å peke på paradokser.

For eksempel at voksne krangler og klager over at bensinavgiften øker med 5 øre, samtidig som 2.000 barn hver dag sliter med vold og trusler i nære relasjoner. Eller at voksne krangler om skjenking til klokken 2 om natten (eller ikke), mens 100.000 barn lever i familier med alvorlige rusproblemer.

- Både formelt og reelt trenger vi mer enn noen gang en uavhengig stemme som er der for barna, sier Storberget. (©NTB)