Tusener krever at Thailands statsminister går av

(Foto: Scanpix) 
Flere tusen thailendere beleiret fredag regjeringskvartalet i Bangkok med krav om at statsministeren må gå av.

- Putt Thaksin i fengsel, ropte demonstrantene taktfast utenfor kontoret til Thailands statsminister Samak Sundaravej.

Politiet, utstyrt med vannkanoner og tåregass, brukte fysisk makt for å stoppe demonstrantene. Men etter tre timer klarte likevel noen demonstranter å komme seg gjennom sperringene, og sikkerhetsvaktene ga opp forsøket på å holde dem tilbake.

Protestene mot landets statsminister har pågått i Bangkoks gater de siste tre ukene, men toppet seg fredag da om lag 10.000 mennesker deltok i en protestmarsj.

Folkets allianse for demokratisk utvikling (PAD) står i spissen for protestmarsjen, som etter planen skulle avsluttes med en «fredelig beleiring» av regjeringsbygningen helt til statsministeren går av.

Kritisk til Thaksin


Opposisjonen, som består av forretningsmenn, akademikere og rojalister, hadde på forhånd varslet demonstrasjonen mot regjeringen, men understreket at den var av fredelig art.

Likevel hadde mange møtt opp med balltrær, hjelmer og treskjold, og noen av våpnene var prydet med bilder av den thailandske kongen Bhumibol Adulyadej.

Mange av demonstrantene tilhører middelklassen i Bangkok, og de er alle sterkt kritiske til landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

De mener dagens regjering i realiteten fører politikken til den omstridte forretningsmannen og politikeren Thaksin, som ble avsatt i et kupp og drevet i eksil i 2006.

Nå krever de at dagens statsminister går av.

I en tid med høy inflasjon og lav økonomisk vekst, har opposisjonspartiet PAD fått økt oppslutning.

Politiet ut mot PAD


Thaksin har imidlertid stor støtte på landsbygda, og noen av regjeringens tilhengere møtte opp i Bangkok og ropte skjellsord til demonstrantene fredag.

Like før protestmarsjen oppfordret byens politisjef Aswin Kwanmuang demonstrantene til å gi opp forsøket på å beleire regjeringsbygningen.

- Vi ber om at PAD ikke ødelegger dette landet mer. Politiske problemer bør løses i nasjonalforsamlingen, og ikke i gatene, sier han.

Verken statsministeren eller andre ministre var til stede i regjeringsbygningen fredag, og skoler og regjeringsbygningene i kvartalet holdt stengt av sikkerhetsgrunner. (©NTB)