Obama takker nei til offentlig valgkampstøtte

Obama takker nei til offentlig valgkampstøtte Les mer Lukk

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama takker nei til 84 millioner dollar i offentlig støtte, til tross for at han er en erklært tilhenger av offentlig støtte.

Washington (NTB-Reuters-AP): Dermed står han fritt til å samle inn et langt større beløp fra private givere i kampen om å bli USAs neste president.

Obama er den første amerikanske presidentkandidaten som frasier seg offentlig støtte til valgkampen siden den omfattende lovreguleringen kom i stand i USA. Det skjedde etter Watergate-skandalen på midten av 1970-tallet.

Går fra løfte
Beslutningen betyr at Obama går fra sitt tidligere løfte om å ta imot offentlige valgkampmidler dersom rivalen John McCain gjorde det samme. McCain har allerede tatt de første skrittene i retning av å ta imot denne støtten.

- Det var ingen lett avgjørelse, særlig fordi jeg støtter et robust system for offentlig finansiering av valg, sa Obama til tilhengerne i en innspilt video.

- Men den offentlige finansieringen av presidentvalget slik ordningen virker i dag, er allerede ødelagt, og vi møter motstandere som er blitt mestere i å spille med dette ødelagte systemet, tilføyde han.

Skaffe mer
Beslutningen har vært ventet fordi Obama regner med å greie å skaffe langt mer enn 84 millioner dollar (420 millioner kroner), som er beløpet det offentlige tilbyr. Kandidater som tar imot offentlig støtte, har ikke lov til å motta gaver fra private.

Obama satte nye rekorder i pengeinnsamling i primærvalgkampen, og han har allerede sprengt rekordene for innsamling til presidentvalgkampen.Innen utgangen av april hadde Obama samlet inn 265 millioner dollar.

McCain hadde ved utgangen av mai samlet inn 115 millioner.

- Forrådt prinsipper
McCain brukte torsdag nyheten for det den var verdt og sa at Obama har forrådt sine prinsipper og brutt sitt ord.

- I dag har Barack Obama vist seg å være akkurat som en typisk politiker som vil si og gjøre det som er mest hensiktsmessig for ham selv, sier McCains kommunikasjonsdirektør Jill Hazelbaker i en uttalelse.

- Den virkelige testen på en presidentkandidat er om han står fast på sine prinsipper og holder sitt ord til det amerikanske folket. Barack Obama har strøket i denne testen i dag, heter det i uttalelsen.

Grasrotbevegelse
Obama bygde opp en formidabel finansieringsmaskin på grasrota i nominasjonsvalgkampen mot Hillary Clinton, og han drev inn de 265 millionene stort sett gjennom småbeløp på 5, 10 eller 20 dollar.

Obama sier McCains kampanje og Republikanernes nasjonale komité er betalt av lobbyister i Washington og spesielle interessegrupper som kan bidra med ubegrensede beløp.

- Helt fra begynnelsen har jeg bedt mine tilhengere unngå den type uregulert virksomhet og heller slutte seg til oss i byggingen av en ny type politikk - og det har dere gjort, sa han i videoopptaket.

- Og fordi dere har gjort det, har vi bygd opp en grasrotbevegelse med 1,5 millioner amerikanere.

Kritikk
Også en gruppe som arbeider for offentlig finansierte valg, er kritisk til Obamas avgjørelse.

- Hvis han mener systemet er ødelagt, må han gi et forpliktende løfte om å reparere det, sier David Arkush, direktør for gruppen Public Citizen.

Både Hillary Clinton og Obama valgte å finansiere nominasjonsvalgkampen privat, og det førte til meget omfattende pengebruk og nye rekorder allerede under kampen om å bli Demokratenes kandidat.