- Kina er blitt dårligere på menneskerettigheter

Kina forbereder seg til OL som åpner i Beijing 8. august. Her deltar elever i Henan-provinsen i en oppvisning til ære for OL. (Foto: Reuters / SCANPIX) Les mer Lukk

Kina lovet å skjerpe seg før Beijing-OL når det gjelder menneskerettigheter. Men mye tyder på at det motsatte har skjedd, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Kina lovet blant annet å innføre større pressefrihet, men Minky Worden, som er mediedirektør i HRW, er ikke fornøyd.

– Akkurat nå er det bevis for at OL fører til at klimaet for menneskerettigheter er blitt dårligere, sier hun i et intervju med Reuters.

Hun underbygger dette med å vise til at mennesker som har demonstrert mot mangler ved Kinas helsesystem og mot at folk er blitt tvangsflyttet på grunn av lekene, fortsatt sitter fengslet.

HRW mener at statsledere bør bruke invitasjonen til åpningsseremonien for å legge presse på Kina. Gruppa har også forsøkt å få OLs hovedsponsorer, som Coca-Cola, til å kreve løslatelse av fanger og større pressefrihet.

Men ifølge Worden har sponsorene ikke brukt denne muligheten, og hun er også skuffet over at USAs president George W. Bush vil være til stede i Beijing.

Samtidig er hun positiv til at Kina i januar 2007 lempet på reglene for pressen, slik at det blant annet ble mulig å gjøre intervjuer uten myndighetenes tillatelse. Etter opptøyene i Tibet i mars ble imidlertid store deler av landet stengt for journalister, ifølge Worden, noe som igjen har ført til vanskeligere kår for pressen. (©NTB)