Trekker barneombud-søknad

Ytterligere to søkere til jobben som nytt barneombud har trukket seg fordi de synes ansettelsesprosessen er uryddig.

Onsdag trakk spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Inger-Johanne Sveum sin søknad til stillingen som barneombud. Tirsdag varslet prosjektleder og rådgivende overlege Lars I. Grømer at han trakk seg fra søkerlista.

To andre har tidligere trukket seg fra søkerlista. Totalt er det nå 28 søkere, 17 kvinner og elleve menn til stillingen.

– Diskutabel prosess

– Det har vært en diskutabel prosess som ikke gagner Barneombudet som institusjon, sier Sveum til NTB.

Også Lars I. Grømer sier at den uryddige prosessen er årsaken til at han trakk sin søknad.

– Jeg synes prosessen begynte å bli uryddig, nærmest uverdig. Det kom jo inn søkere i lang tid etter fristen, og jeg syns ikke noe om måten dette blir håndtert på, sier Grømer til NTB.

Ikke bedt om å søke

Senest tirsdag ble ytterligere en ny søker offentliggjort, selv om søknadsfristen gikk ut for mer enn to måneder siden. I forrige uke ble det kjent at Fafo-leder Tone Fløtten hadde søkt stillingen.

Barne- og familieminister Anniken Huitfeldt (Ap) erklærte seg inhabil fordi hun har permisjon fra arbeiderbevegelsens forskningsstiftelse, Fafo. Justisminister Knut Storberget (Ap) er oppnevnt som settestatsråd i barneombud-utnevnelsen.

Avviser kontakt

Til tross for anklager om en uryddig prosess, avviser departementsråd Harald Nybøen i Barne- og likestillingsdepartementet at departementet har kontaktet søkere på forhånd eller oppfordret noen til å søke.

– Søkerlisten omfatter bare personer som har sendt søknad på eget initiativ, skriver Nybøen i en pressemelding.

Han skriver at det ikke er riktig at departementet har arbeidet med å få inn en «egen kandidat» på søkerlisten og avviser at beslutningen er tatt om hvem som skal bli barneombud for en ny åremålsperiode.

– Svekker ombudet

Fungerende barneombud Knut Haanes mener hele ordningen står på spill.

– To uryddige prosesser gjør sitt til at folks tillit til barneombudsordningen svekkes. Det skapes tvil om utvelgelsen av kandidatene går riktig for seg, sier Haanes til Aftenposten.

Han mener nye modeller for rekruttering og utvelgelse av kandidater bør diskuteres nøye.

– Etter min mening er ikke problemet at statsråden og regjeringen ansetter Barneombudet. Det er selve utvelgelsesprosessen som må forandres, sier Haanes.

Frykter svekkelse

Også de to søkerne som nå har trukket sine søknader, frykter at barneombudets tillit vil bli svekket.

– Jeg blir bekymret for barneombudets framtidige posisjon og virkekraft, og stiller spørsmål om hva det egentlig er som foregår bak kulissene. Jeg får litt følelsen av at ting ikke kommer offentligheten for øret, sier Sveum.

Grømer sier at et framtidig barneombud bør være en uavhengig og sterk person, og tar til orde for at Stortinget bør ansette Barneombudet.

– Da blir det gjennomført en politisk prosess som er synlig, sier han. (©NTB)