Ti personer siktet for menneskehandel

Fra politiets pressekonferanse etter aksjonen mot prostitusjonsmiljøet i oslo. Fra venstre Øyvind Nordgarden, fungerende leder for seksjon for organisert kriminalitet, og Skjalg Halvorsen, politiadvokat. Les mer Lukk

17 kvinner og én mann ble pågrepet i en aksjon mot det nigerianske prostitusjonsmiljøet i Oslo tirsdag. Ti av de pågrepne er siktet for menneskehandel.

– Pågripelsene ble foretatt som ledd i en koordinert aksjon der politiet i Oslo slo til flere steder over hele byen mot flere personer som de knytter til organisert menneskehandel med nigerianske prostituerte, sier fungerende seksjonssjef Øyvind Nordgaren ved seksjon for organisert kriminalitet

Politiet mener samtlige 18 pågrepne har bidratt til å organisere prostitusjonsvirksomheten: En av de 18 er siktet for hallikvirksomhet, sju for grovt heleri i forbindelse med overføring av pengeutbytte til utlandet, sju for menneskehandel og to for grov menneskehandel.

Risikerer 10-15 år

Strafferammen for menneskehandel er fem år, for grov menneskehandel 10 år, for grovt heleri seks år og for hallikvirksomhet 5 år.

Men flere av de pågrepne blir i tillegg siktet for organisert kriminalitet, som kan gi ytterligere fem års fengsel. Dermed risikerer de siktede 10-15 års fengsel, hvis tiltalen blir utformet i samsvar med siktelsen, og de blir funnet skyldig etter denne siktelsen.

– Ikke overrasket

Politiet er ikke overrasket over at innslaget av kvinner er så massivt blant dem som nå er pågrepet og siktet for å ha organisert den nigerianske prostitusjonsvirksomheten i Oslo.

– Etterforskningen viser at jenter tar stor del i organiseringen, sier seksjonssjef Nordgaren.

Han sier til NTB at 400-500 nigerianske kvinner er innom prostitusjonsmiljøet i Norge årlig, og 80-90 prosent av dette miljøet holder til i Oslo.

– De holder til i leiligheter og bor ofte mange i hver leilighet, sier han.

Tauet inn

Politiet har arbeidet lenge med å kartlegge det nigerianske prostitusjonsmiljøet i Oslo, som er hovedstadens største prostitusjonsmiljø. De første prostituerte fra Nigeria dukket opp i hovedstaden sommeren 2004, ifølge Nordgaren.

Han sier politiet har arbeidet med å kartlegge virksomheten både innendørs og på gata, og målet med dette arbeidet har hele tiden vært å få reist straffesak mot bakmennene.

– Men bakmennene har ikke vært lett å få øye på. Miljøet er organisert med en veldig flat struktur, sier Nordgarden.

Han forteller at politiet har brakt inn 48 nigerianske prostituerte, og vurderer å utvise 20 av dem.

Av de innbrakte ble 22 løslatt. De hadde identifikasjonspapirene i orden. (©NTB)