Leter etter utveier for EUs nye traktat

Foto: Scanpix 
EU-lederne leter med lys og lykter etter en utvei fra blindgata samarbeidet er havnet i etter Irlands nei til Lisboa-traktaten.

Mandag tok EUs utenriksministere seg god tid til å diskutere veien videre da de mandag møttes for første gang etter folkeavstemningen på den grønne øya.

Luxembourg-møtets hovedperson, den irske utenriksministeren Micheál Martin, skulle legge fram sine tanker om hvordan det irske nei-et kan respekteres uten samtidig å gravlegge traktaten fullstendig.

Men foreløpig er irene i villrede om hvor veien skal gå videre. Martin gjorde det klart at det er altfor tidlig å skissere noen løsninger allerede nå.

– Slik jeg ser det vil det første skrittet være å analysere de underliggende årsakene bak nei-et og se hvordan det påvirker vårt forhold til Unionen, sa Martin på vei inn til møtet.

På høygir

Fra møterommene sivet det deretter ut kommentarer om at EU-lederne nå trenger ro og tid til å reflektere over tingenes tilstand. Likevel er det ingen tvil om at EU-lederne nå jobber på høygir for å belyse alle mulige utganger av krisen.

EU-kommisjonen har allerede organisert en kjapp meningsmåling blant irske velgere for å finne ut av de viktigste grunnene til nei-stemmene. Hvis svaret blir det samme som irske meningsmålinger viste før valget, blir det ikke lett å blidgjøre irske velgere uten å reforhandle traktaten fullstendig. De irske målingene viste at nei-velgerne stort sett stemte nei fordi de ikke skjønte noe av den kompliserte traktaten.

Det er imidlertid klart at de fleste andre EU-landene vil fortsette med sin ratifisering av traktaten, til tross for Irlands nei. Unntaket er Tsjekkia, og landets EU-skeptiske president Václav Klaus, som riktignok ikke har innflytelse på saken, har allerede erklært traktaten for død.

Hastebesøk

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy dro mandag på hastebesøk til Tsjekkia, for å oppfordre den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolanek til å fortsette ratifiseringen.

Traktaten er for tiden til behandling i det tsjekkiske rettssystemet, som skal vurdere om det vil være grunnlovsstridig for nasjonalforsamlingen å ratifisere traktaten.

– Spørsmålet er om det etter det irske nei-et er mulig og legitimt å fortsette ratifiseringen, sa Topolanek etter møtet med Sarkozy.

Den franske presidenten understreket på sin side at hans besøk ikke kom i stand for å presse tsjekkerne til noe som helst. Samtidig understreket han at EU-sjefenes toppmøte denne uken blir avgjørende for veien videre.

– Vi må ikke forhaste oss eller dramatisere dette. Vi vil sikkert finne ut hvordan vi kan finne en enhet i den europeiske familien torsdag og fredag, sa Sarkozy.

Vil ha med Irland

Det er blitt spekulert på om det irske nei-et vil kunne føre til at enkelte «kjerneland» i EU vil fortsette integreringen på egen hånd. Men i Luxembourg mandag understreket flere ministere at toget ikke er gått for verken Irland eller andre i forhold til den nye traktaten.

– Vi trenger solidaritet og vil ikke la en venn bli stående igjen. Jeg er sikker på at vi vil finne en løsning for Irland også, sa den finske utenriksministeren Alexander Stubb. (©NTB)