Sulten rammer etiopiere i alle aldre

Sulten rammer etiopiere i alle aldre Les mer Lukk

Sultende småbarn kikker ofte fram med store øyne fra hjelpeorganisasjonenes plakater med bønn om penger. Men i sultrammede Etiopia lider de eldre barna og mennesker godt opp i årene like mye.

Addis Abeba (NTB-AP): Usheto Beriso er 55 år gammel, han er litt under 163 centimeter lang og veier bare 33 kilo. Usheto er en av stadig flere voksne som lider under nedbørsmangel og feilslåtte avlinger i det sørlige Etiopia.

- Det er svært alvorlig når vi ser voksne i en slik tilstand, sier sykepleier Mieke Steenssens til nyhetsbyrået AP. Hjelpeorganisasjoner tolker det økende antallet eldre sultofre som et tegn på at situasjonen i Etiopia forverrer seg.

Behovet

- Vi har ingen sjanser til å dekke behovet for hjelp. Det fins ikke nok mat, alle sulter og stort mer er det ikke å si, sukker Margaret Aguirre som er talskvinne for hjelpeorganisasjonen International Medical Corps med base i California i USA.

- Eldre barn begynner nå å vise symptomer på underernæring. Det som virkelig bekymrer oss, er det raskt økende tallet på moderat underernærte, fordi vi vet at faren for at de skal havne i gruppen alvorlig underernærte stadig stiger, forklarer Aguirre.

FNs barnefond UNICEF betegner matmangelen i Etiopia i år som den verste siden 2003, da 13,2 millioner mennesker måtte ha nødhjelp. I år 2000 lå tallet på nødhjelpsmottakere på over ti millioner.

Dyrere

Etiopia er langt fra det eneste landet som sliter med krisen der maten blir stadig dyrere på de internasjonale markedene, samtidig som avlinger svikter. Men tørken gjør situasjonen ekstra alvorlig for landets 73 millioner innbyggere.

Mer enn 80 prosent av den etiopiske befolkningen livnærer seg av jordbruk, og dette jordbruket er selve motoren i Etiopias økonomi. Jordbruksprodukter står for mer en det halve av landets samlede produksjon og for hele 85 prosent av eksporten.

Etiopias fremste tjenestemann på området Simon Mechale insisterer ifølge AP på at matsituasjonen er «under kontroll» og at problemene vil være løst om fire måneder. Ute på landsbygda er det få synlige tegn til at han har rett. (©NTB)