Sarkozy vil unngå «irsk krise»

Sarkozy vil unngå «irsk krise» Les mer Lukk

EUs medlemsland må fortsette prosessen med å godkjenne den nye EU-traktaten for å unngå krise etter nei-flertallet i Irland, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Lisboa-traktaten  
-53,4 prosent av de irske velgerne stemte nei til EUs Lisboa-traktat, mens 46,6 prosent stemte ja.

-53,1 prosent av de stemmeberettigede avga stemme i torsdagens folkeavstemning.

-Lisboa-traktaten er en reforhandlet utgave av grunnlovstraktaten Frankrike og Nederland avviste i 2005. Den irske grunnloven krever som den eneste i EU folkeavstemning om traktaten.

-De øvrige 26 EU-landene lar nasjonalforsamlingene avgjøre, og til nå har 18 land godkjent traktaten eller er i ferd med å godkjenne den.

Paris (NTB-AFP):- De andre må fortsette ratifiseringen så den irske hendelsen ikke blir en krise, sa Sarkozy på pressekonferanse i Paris lørdag.

Irland var det eneste av EUs 27 medlemsland som arrangerte folkeavstemning om Lisboa-traktaten. Irenes nei har skapt stor tvil om den videre integrasjonsprosessen i EU.

Lisboa-traktaten var «plan B» etter at velgerne i Frankrike og Nederland forkastet EUs grunnlovsutkast i folkeavstemninger for tre år siden.

Frankrike overtar som EUs formannsland fra 1. juli. Det irske nei blir et «tilleggsproblem», sa Sarkozy.

- Mange europeere forstår ikke hvordan vi nå forsøker å bygge Europa. Det må vi ta i betraktning jo før jo heller, og endre måten vi forsøker å bygge Europa på, sa den franske presidenten.

Han framhevet innvandring og høye bensinpriser som prioriterte saker for Frankrike som formannsland i EU, fra 1. juli til 1. januar. (©NTB)