Masseprotester mot Pakistans president

Masseprotester mot Pakistans president Les mer Lukk

«Heng Musharraf» ropte 20.000 demonstranter utenfor president Pervez Musharrafs palass i Islamabad lørdag.

Islamabad (NTB-Reuters): Demonstrantene hadde kommet til den pakistanske hovedstaden i løpet av natta, med tidligere statsminister Nawaz Sharif i spissen.

Målet for demonstrasjonene i flere byer de siste dagene er å presse den nye regjeringen til å gjeninnsette dommerne som ble avsatt av president Musharraf i fjor. Men like framtredende er kravet om at Musharraf må gå av.

- Vi ba deg gå av med ære etter valget, men det gjorde du ikke. Nå har folket avsagt en ny dom over deg, de krever at du blir stilt til ansvar, sa Nawaz Sharif til folkemengden i Islamabad.

En kolonne på flere hundre kjøretøyer med jurister og politiske aktivister kom til Islamabad tidlig lørdag morgen. Lederne for den planlagte protestdemonstrasjonen har lovet at den skal gå fredelig for seg. Politiet har likevel iverksatt omfattende sikkerhetstiltak, og hadde satt opp sperringer rundt presidentpalasset og nasjonalforsamlingen.

Aksjonen har vært varslet i lang tid og ledes av høyesterettsjustitiarius Iftikhar Chaudry. Sammen med en rekke andre dommere ble han avsatt da Musharraf innførte unntakstilstand i fjor høst.

Nawaz Sharif har trukket sitt parti fra den nye koalisjonsregjeringen i protest mot at regjeringen ikke har innfridd løftet om å gjeninnsette dommerne.

President Musharraf, USAs nære allierte i deres krig mot terror, ga i november i fjor avkall på sin militære rang som forsvarssjef og ble tatt i ed som sivil statssjef. I februar i år tapte hans støttespillere valget på ny nasjonalforsamling, og kravene om at Musharraf må gå har senere vokst i styrke. (©NTB)