Sier nei til drikking under svangerskap

Illustrasjonsfoto: Scanpix. 
Nordmenn sier nei til drikking under svangerskap. Hele 81 prosent av befolkningen mener at gravide ikke bør drikke alkohol.

Undersøkelsen, som er gjennomført for Blå Kors av Norstat, viser også at 88 prosent mener at ammende mødre ikke bør drikke alkohol. Men bare 53 prosent oppgir at vi ikke vil servere alkohol til en gravid kvinne på fest.

– Nordmenn er svært restriktive i sine holdninger til alkohol under svangerskap og ammeperiode, men vi er delt i synet på hvordan dette skal praktiseres, kommenterer generalsekretær i Blå Kors, Geir Gundersen.

Nulltoleransen overfor drikking under svangerskapet og i ammeperioden er størst blant de unge voksne i alderen 18 til 29 år. 88 prosent av de yngste mener mor ikke skal drikke under svangerskapet, mens bare 77 prosent av befolkningen over 60 mener det samme.

Nordmenn er delt i synet på hvilken praksis man bør følge overfor gravide i selskapslivet. 53 prosent vil ikke skjenke alkohol til gravide, 40 prosent vil overlate til den gravide selv å regulere alkoholinntaket. Undersøkelsen viser at kvinner er strengere enn menn. 58 prosent av kvinner og 48 prosent av menn vil ikke servere gravide alkohol. Politisk er det også forskjeller: 50 prosent av Høyrevelgere vil overlate til kvinnen selv å regulere alkoholinntaket, mot 18 prosent av KrF-velgerne. (©NTB)