Bush frir til europeiske ledere

Italias statsminister Silvio Berlusconi satte tydelig pris på gjensynet med USAs president George W. Bush under torsdagens møte.  (Foto: Reuters / Larry Downing / SCANPIX). Les mer Lukk

USAs president George W. Bush frir til europeiske ledere og fremholder at USA og Europa ikke lenger dveler ved ulikhetene, men står sammen om felles interesser og verdier.

Roma (NTB-Reuters-AP): Iran og Afghanistan sto på dagsordenen da Bush torsdag besøkte Roma og hadde samtaler med Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Bush vil ha større italiensk innsats i Afghanistan og sterkere støtte i atomstriden med Iran, slik han også ønsker fra andre europeiske land.

Roma var tredje stopp på det som regnes som den amerikanske presidentens avskjedstur i Europa.

Fredag kommer han til Paris der han igjen vil mane Europa til å samarbeide nært med USA både når det gjelder Midtøsten og kampen mot islamistiske terrorister.

- Mer like
- I stedet for å dvele ved våre forskjeller, kommer vi stadig nærmere hverandre når det gjelder interesser og idealer. I ledere som Berlusconi og Brown, Merkel og Sarkozy, ser jeg et engasjement for et mektig og målbevisst Europa, som fremmer frihetsverdiene innenfor og utenfor sine grenser, kommer Bush til å si i en tale han skal holde i Paris fredag.

Han vil også ha samtaler med Frankrikes president Nicolas Sarkozy, før han fortsetter til London hvor han møter den britiske statsminister Gordon Brown.

Onsdag møtte han forbundskansler Angela Merkel i Tyskland.

Varm velkomst
I Roma fikk Bush en varm velkomst av Berlusconi. Han var blant dem som ga Bush kjærkommen europeisk støtte under invasjonen i Irak i 2003.

Etter at sosialistene overtok regjeringsmakten, kjølnet imidlertid forholdet til den amerikanske regjeringen kraftig.

Med Berlusconi tilbake som regjeringsleder, håper Bush at Italia vil være blant landene som sender flere soldater til Afghanistan slik at NATO kan spille en større rolle i kampen mot Taliban-opprørerne.

Italia har om lag 2.700 soldater i Afghanistan, de fleste i områder på trygg avstand fra frontlinjene i sør.

Iran-sanksjoner

Minst like viktig for Bush er det å sikre Italias støtte i kampen mot Irans atomprogram. Italia er en av Irans viktigste utenlandske investorer, noe Bush-administrasjonen ønsker å få slutt på. Han håper derfor at Berlusconis regjering vil slutte opp om strengere sanksjoner mot den islamske republikken.

Men selv om Berlusconi gledet seg over å se igjen sin amerikanske venn, er stemningen blant mange italienere mer negativ. Er par tusen demonstranter marsjerte rundt i Romas gater da Bush ankom onsdag.

Bush selv mener at den negative holdningen mot USA i Europa er basert på misforståelser. Senere på dagen fremholdt han at USA er offer for desinformasjon og propaganda, samtidig som han ba folk om å komme på besøk slik at de oppdager at USA er et åpent og lidenskapelig land, som bryr seg om andre mennesker.