Største skogbrann siden krigen

Mannskaper fra Heimevernet tok seg ut i skogen et par kilometer utenfor Mykland sentrum i Froland kommune torsdag for å bistå i slukkingsarbeidet under skogbrannen som i flere dager har herjet i området. Foto: Tore Meek / SCANPIX. Les mer Lukk

Etter kontroll i morgentimene, hersket det torsdag ettermiddag kaotiske tilstander i Froland i Aust-Agder.

Mykland (NTB-Fredrik Grønningsæter): Vinden løyet noe torsdag kveld, men brannvesenet har fremdeles ikke kontroll med skogbrannen i Froland i Aust-Agder. Rundt 20.000 mål skog er svidd av, og flere grender er evakuert.

- Vi kjemper på fire fronter, og har absolutt ikke kontroll. Vinden er veldig uforutsigbar, og vi har en veldig vanskelig jobb. Vi vil opprettholde innsatsen utover kvelden og natta, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til NTB.

Størst siden krigen
Over 20.000 mål skog er svidd av. Dermed er brannen den største siden andre verdenskrig. Siden mandag er 49 mennesker evakuert fra Mykland, 18 mennesker fra Ytre Lauvrak og torsdag ble ytterligere seks personer evakuert fra grenda Belland.

- Det er skremmende når vinden er så kraftig. Flammene er veldig nærme, sier en av de evakuerte, Nils Belland, til NTB.

Brannsjefen opplyser at de enkelte steder har gitt opp å kontrollere brannen. Flere steder vil det få brenne ut.

- Bebyggelsen er hovedprioritet nå. Vi har evakuert dem som er nærmest brannen, men det ligger ikke an til at vi vil evakuere andre områder. Da må brannen bevege seg over et stort område, sier brannsjefen.

Frustrerte innbyggere

Og mens brannmannskapene kjemper mot flammene, stiger frustrasjonen blant innbyggerne.

- Det er ikke mannskap nok her. Det burde vært flere helt fra starten, sier lokalkjente Sven Lauvrak til NTB. Han har med uro fulgt utviklingen av brannen. Selv om ikke bebyggelse har gått tapt, er store mengder nyskog, som skulle brukes til hogst, gått opp i røyk.

- Jeg savner en klar ledelse. Hvis mannskap hadde passet på småbrannene, hadde ikke dette skjedd. Organiseringen av arbeidet er altfor dårlig, sier Lauvrak.

Brannsjefen sier de imidlertid gjør alt som kan gjøres.

- Mannskapene som er i sving gjør en fantastisk jobb. Mange er slitne etter å ha jobbet i flere dager med å få stoppet flammene. Men stemningen er fortsatt god, og vi har mulighet til å hente inn flere folk, sier Kongsvik.

Utstyr og ledelse
Noen utstyrsproblemer har det likevel vært. Rundt 1.000 meter med vannslanger er blitt skadet i brannen. Av de 25 vannpumpene mannskapet har hatt til rådighet, var torsdag kveld fire pumper sendt til reparasjon.

På pressekonferansen torsdag kveld opplyste brannvesenet at de også hadde mindre kapasitet på helikoptrene enn de hadde ønsket.

- Vi fikk inn et femte helikopter torsdag ettermiddag, men da måtte helikopteret med størst kapasitet settes på bakken på grunn av vedlikehold. Derfor har vi faktisk mindre kapasitet nå enn tidligere i dag, sier Kongsvik.

Kriseberedskap
Kommunen har opprettet et krisesenter, og kommunehuset er behjelpelig døgnet rundt.

- Vi har et suverent kriseteam i kommunen. Alle har blitt tatt vare på. I tillegg har næringslivet i området virkelig stilt opp, sier ordfører Sigmund Pedersen. Agder Energi bidrar blant annet med aggregater som gir strøm til arbeidet.