Morgan Tsvangirai pågrepet i Zimbabwe

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er igjen brakt inn av politiet i Zimbabwe, to uker før presidentvalget. Etter to timer ble han løslatt.

Harare (NTB-Reuters-AFP): Tsvangirai ble pågrepet på vei til et valgkampmøte i Zimbabwe torsdag, ifølge hans parti MDC.

- Morgan Tsvangirai er blitt ulovlig pågrepet av politiet ved en veisperring utenfor Kwekwe, heter det i en uttalelse fra Zimbabwes største opposisjonsparti MDC.

Opposisjonslederen var på vei til byen Kwekwe for å drive valgkamp i forkant av andre valgomgang i presidentvalget som etter planen skal avholdes 27. juni.

Etter pågripelsen ble han brakt til en politistasjon i byen. Det er tredje gang politiet har pågrepet Tsvangirai de siste åtte dagene.

Generalsekretær arrestert

Tidligere samme dag ble også generalsekretæren i MDC, Tendai Biti, arrestert på flyplassen i hovedstaden Harare da han kom tilbake til hjemlandet.

Biti er en av Tsvangirais viktigste medarbeidere, og arrestasjonene torsdag settes i sammenheng med andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Zimbabwe om to uker.

- Rundt ti sivilkledde politifolk la Biti i håndjern da han gikk av flyet. Deretter tok de ham med seg og kjørte bort, sa MDC-talsmann Nelson Chamisa til mediefolk torsdag.

Politiet sier Biti kommer til å bli tiltalt for forræderi.

Valgobservatører
Mer enn 100 valgobservatører fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) ble torsdag utplassert i Zimbabwe, ifølge nyhetsbyrået AP.

SADC-talsmann Thanki Mothae sa at over 400 observatører skal være klare innen valgdagen.

Mothae tilføyde at observatørene står overfor en svært stor oppgave som vil by på mange utfordringer.

Tsvangirai fikk flest stemmer i den første valgomgangen i 29. mars, men det var ifølge valgkommisjonen ikke nok til å slå president Robert Mugabe ut av maktkampen.