Al-Qaida-grupper aktive på Gazastripen

Ei palestinsk jente står i ruinene av hjemmet sitt, som ble ødelagt i kamper mellom Hamas og Fatah i januar. Ett år etter at Hamas tok kontroll over Gazastripen er flere ekstreme islamistiske grupper aktive i området. Foto:REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX. Les mer Lukk

Flere ekstreme islamistiske grupper er aktive på Gazastripen, ett år etter at Hamas tok kontroll over området.

Gaza by (NTB-Reuters): Et sted på Gazastripen sitter en misfornøyd Abu Hafss. Misnøyen skyldes at strenge sharialover ennå ikke er innført på Gazastripen.

- Hamas har ikke innført Guds lover, sier den palestinske al-Qaida-tilhengeren. Ett år har gått siden den blodige konflikten mellom Hamas og Fatah om hvem som skulle ha kontrollen over det lille, men overbefolkede palestinske området.

Som vi vet, vant det islamistiske Hamas, mens det mer moderate Fatah tapte.

- Ikke en eneste hånd er hogget av som straff for stjeling. Og ingen er blitt steinet for utroskap, sier en arg Hafss.

Har tjent på
Selv om Hafss er aldri så skuffet over måten Hamas styrer Gazastripen på, mener flere analytikere at grupper som det hemmelige nettverket Jaysh al-Ummah, som Abu Hafss er medlem av, har tjent på at Hamas overtok makten, og fått mange flere medlemmer.

Til tross for at det er offisiell Hamas-politikk å respektere den lille kristne minoriteten som bor på Gazastripen, har det vært en markant økning i angrep på kristne i dette området det siste året.

Visstnok utført av ekstremistiske islamister som er misfornøyd med Hamas' «islamisering» av Gazastripen.

Skjegg og skaut
I løpet av det siste året er det blitt markant flere menn med helskjegg og kvinner tildekket med hodeplagg å se på Gazastripen. Likeledes er det innført mer eller mindre alkoholforbud og et forbud mot internettsider med pornografisk innhold.

Likevel avviser høytstående medlemmer av Hamas påstanden om at de forsøker å islamiserer dagliglivet til Gaza-boerne.

- Dersom Gaza-palestinerne har blitt mer oppmerksomme på islamsk praksis, og ikke alle er det, er nok det et resultat av egen overbevisning, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri.

Kidnapping
Det beroliger ikke Israel, Egypt og andre som er bekymret for at Gaza, isolert under Hamas' kontroll, er i ferd med å bli et tilfluktssted for grupper med tilknytning til al-Qaida.

Da BBC-journalisten Alan Johnston ble kidnappet av en ekstremistgruppe i fjor, var Hamas-leder Ismail Haniyeh raskt ute med å kunngjøre at Hamas ville hjelpe til med å få briten satt fri. Og da Johnston ble løslatt etter fire måneder i fangenskap, var Hamas raskt ute med å ta sin del av æren og si at organisasjonen «vil fortsette med å kjempe mot voldelige islamistiske fraksjoner».

Samtidig kunngjorde Hamas at de var villige til å ta imot hjelp fra ekstremistiske grupper i kampen mot Israel.

- Farlig
Hamas og gruppen Islamsk jihad kontrollerer de aller fleste moskeene på Gazastripen, og nekter små ekstreme grupper adgang. De samler seg dermed i mindre moskeer, eller hjemme hos folk der de forkynner sin fanatiske tolkning av islam.

- Hamas har ikke spesielt lyst til å bli sett på som en islamistisk stat, så de er tilbakeholdne med å innføre strenge islamske lover, og å tvinge folk til å følge deres overbevisning, sier en politisk analytiker bosatt i Gaza by.

Han ønsker å være anonym av frykt for represalier.

- Hamas har ikke innført tiltak for å islamisere samfunnet. Men å tillate ekstremistiske tankeganger og la små celler vokse seg større, er mye farligere, advarer analytikeren.