Fritzls familie på vei mot normalt liv

Butikkmedarbeidere i Amstetten i Østerrike henger opp en plakat laget av Josef Fritzls familie der den takker for hjelp og støtte.  (Foto: Heinz-Peter Bader, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

Josef Fritzls familie forsøker møysommelig å finne seg til rette i et mest mulig normalt liv. Den 19 år gamle datteren har gode sjanser til å bli helt frisk, sier en lege.

Fritzls datter Elisabeth har ofte sittet ved 19-åringens seng og dermed bidratt til at hun ble bedre. Hele familien – Elisabeth og seks av de sju barna hun fikk etter å ha blitt misbrukt av faren – er nå flyttet til et eget hus på området ved sykehuset der de blir behandlet.

Datteren er nå gjenforent med sin familie etter å ha ligget i koma i flere uker. Onsdag var det innkalt til pressekonferanse der 19-åringens helsetilstand var det viktigste temaet, og der advokat Christoph Herbst sa at hun fikk møte andre familiemedlemmer sist helg.

Misbrukt i årevis

Josef Fritzl holdt Elisabeth og tre av barna hennes innesperret i kjelleren i familiens hus i Amstetten, rundt 125 kilometer vest for Wien. Den syke datteren er det eldste av sju barn Fritzl fikk med Elisabeth etter å ha misbrukt henne i årevis.

Da 19-åringen ble syk i april i år, sørget han for at hun kom til sykehus, og innleggelsen førte til opprullingen av incestsaken. Tidligere denne uken meldte det østerrikske nyhetsbyrået APA at 19-åringen var vekket fra kunstig koma og hadde kunnet forlate sykehusets intensivavdeling.

– Hun har det bedre, men trenger fortsatt intensiv behandling, sa en talsmann for sykehuset til byrået. – Gjenforeningen med familien var en beveget stund, fortalte familiens lege Albert Reiter onsdag.

Et nytt liv

– Det var et helt spesielt øyeblikk for meg, da jeg sammen med datteren kunne gå arm i arm inn til hennes nye hjem. Hun krysset dermed terskelen til et nytt liv, sa Reiter på onsdagens pressekonferanse.

Østerrikske myndigheter fortsetter den rettslige etterforskningen av saken mot Josef Fritzl. Han har status som mistenkt for voldtekt, incest, kriminell tvang og for å ha forårsaket dødsfallet til ett av de sju barna han fikk med datteren.

Tre av disse ble oppdratt av nå 73 år gamle Fritzl og hans hustru. Hustruen er ikke mistenkt for å ha gjort noe kriminelt, og hun bor nå sammen med resten av familien i huset på sykehusområdet i Amstetten. (©NTB)