Rice endrer syn på nasjonsbygging

Rice endrer syn på nasjonsbygging Les mer Lukk

USA må drive nasjonsbygging rundt om i verden i mange år framover, mener utenriksminister Condoleezza Rice. En endret verdenssituasjon har fått henne til å endre sine egne holdninger.

Foto: Scanpix

I den nyeste utgaven av det utenrikspolitiske tidsskriftet Foreign Affairs skriver Rice at begivenhetene siden år 2000 har gjort oppbygging av demokratiske stater til en viktig del av USAs nasjonale interesser. Hun tenker ikke minst på terrorangrepene 11. september 2001.

– I 2000 nedvurderte jeg i dette tidsskriftet USAs, og spesielt de amerikanske væpnede styrkenes, rolle i nasjonsbygging. I 2008 er det fullstendig klart at vi vil være engasjert i nasjonsbygging i årevis framover, framholder den amerikanske utenriksministeren.

Hjelp

Rice advarer samtidig mot å vente med nasjonsbyggingen til en stat har falt sammen.

– Vi må hjelpe svake og lite funksjonsdyktige stater til å styrke og reformere seg selv, og dermed forebygge sammenbrudd, skriver hun.

Condoleezza Rice, som nå er 53 år gammel, var i 2000 utenrikspolitisk sjefrådgiver for den daværende presidentkandidaten George W. Bush. Da han tiltrådte som president i 2001, ble hun hans nasjonale sikkerhetsrådgiver, og i 2005 ble hun utenriksminister.

«Ekstremisme»

I artikkelen i Foreign Affairs reflekterer hun over krigen mot terror og kampen mot det militante islam, som har satt et sterkt preg på hennes år i regjeringen. I en tilsvarende artikkel for åtte år siden forekom navnet al-Qaida overhodet ikke.

Foto: Scanpix

I den nye artikkelen nevnes dette terrornettverket minst fem ganger og islam (eller en variant av ordet) tre. To av disse tre tilfellene er i uttrykket «voldelig islamistisk ekstremisme», påpeker nyhetsbyrået AP.

For åtte år siden gikk Rice hardt ut mot avtroppende president Bill Clinton og hans regjering. Kritikken gjaldt blant annet Clinton-regjeringens militære intervensjoner i Haiti, Kosovo og Somalia.

Nå tar hun ikke avstand fra denne typen intervensjoner. Men de militære må ikke være alene om å kjempe for demokrati i andre land, skriver Condoleezza Rice, som tar til orde for opprettelsen av et «sivilt reservekorps» som skal stå sentralt i nasjonsbyggingen. (©NTB)