Karzai: - Afghanistan trenger ti år

President Hamid Karzai tror ikke landet hans kan stå på egne bein på 10 år. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Afghanistan trenger utenlandsk hjelp i minst ti år til før landet kan ta ansvaret for sin egen sikkerhet, sier president Hamid Karzai.

– Afghanistan vil ha en mye bedre administrasjon innen 2010. Men det betyr ikke at Afghanistan kan stå helt på egne bein, sa Karzai etter et møte med Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende mandag.

– Det vil ta mye lengre tid for oss å være i stand til å forsvare oss selv og ta hånd om våre egne saker. Minst ti år trengs for hele landet, sa han.

Foto: Scanpix

Det er nesten 70.000 utenlandske soldater fra over 40 land i Afghanistan. Samtidig arbeider landet med å bygge opp sin egen hær og politistyrke.

Narkotika

I et britisk regjeringsnotat går det fram at den afghanske narkotikahandelen og myndighetenes manglende resultater i kampen mot korrupsjon forlenger Talibans opprørskamp.

Dokumentet er en orientering til statsminister Gordon Brown og det advarer om at «sterkere bånd mellom narkotikahandelen og opprøret i sør vil gi Taliban lengre levetid», ifølge avisen Daily Telegraph, som har fått se notatet.

– I sør driver narkotikahandelen opprøret fremover. Dette står sammen med statlig korrupsjon. President Hamid Karzai velger å unngå å tråkke mektige narkotikahandlere på tærne og har ikke hindret at de blir utnevnt til guvernører eller sentrale tjenestemenn, heter det i regjeringsdokumentet.

Over 90 prosent av verdens opium produseres i Afghanistan, ifølge tall fra FN.

Pakistansk hjelp

En amerikansk tankesmie mener pakistanske etterretningsagenter og halvmilitære soldater har bidratt i opplæringen av Taliban-opprørere og gitt dem viktig informasjon om utenlandske soldater i Afghanistan.

– Ethvert vellykket opprør i Afghanistan etter 1979 har hatt fristeder i naboland, og dette opprøret er ikke annerledes, sier Seth Jones i tankesmia RAND Corp.

– Taliban og andre grupper får akkurat nå hjelp fra personer innen de pakistanske myndighetene, og inntil det blir slutt på dette, vil regionens langsiktige sikkerhet stå i fare, fremholder han. (©NTB)