- Bedt om å ødelegge Guantanamo-notater

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Forhørsledere i Guantanamo-leiren på Cuba er blitt bedt om å ødelegge notater fra forhør som kunne avslørt hard behandling og ulovlig utspørring av fangene, ifølge en advokat.

Bill Kuebler er forsvarer for den canadiske Guantanamo-fangen Omar Khadr og sier de håndskrevne notatene fra forhørene er avgjørende for Khadrs forsvar.

Ifølge Kuebler har forsvarsdepartementet via et direktiv oppfordret til at notatene skulle ødelegges dersom avhørslederne ble innkalt som vitner. Forsvareren fikk se direktivet i forrige uke.

– Myndighetenes sak mot Omar er nesten utelukkende basert på uttalelser forhørslederne fikk ut av ham i forhør gjort i Bagram i Afghanistan og i Guantanamo-leiren, sier Kuebler.

– Dersom håndskrevne notater ble ødelagt, har myndighetene med hensikt fratatt Omars advokater avgjørende bevis som kunne brukes til å imøtegå troverdigheten i angivelige tilståelser gitt til militære forhørsledere, fremholder han.

Tilgang

Khadrs forsvarer har bedt om å få tilgang til notatene fra forhørene med canadieren i Afghanistan og i Guantanamo-leiren, men skal ha fått beskjed av myndighetene om at de ikke har funnet noe relevant materiale, skriver den canadiske avisen Globe and Mail.

Talsperson Jeffrey Gordon i Pentagon sier departementet undersøker saken.

Yngste

21 år gamle Omar Khadr er den yngste fangen i Guantanamo-leiren og var bare 15 år da han ble arrestert av amerikanske styrker i Afghanistan i 2002. Han anklages for terrorvirksomhet, for drap på en amerikansk soldat og for å ha bånd til al-Qaida.

En amerikansk dommer ga i fjor ordre om at tiltalen mot Khadr skulle frafalles, men en militær ankedomstol ga noen måneder senere det amerikanske forsvarsdepartementet medhold i at terrortiltalen skulle bli stående. (©NTB)