Podolski senket fødelandet

Lukas Podolski slo til for Tyskland i EM-åpningen. Han senket fødelandet Polen med to scoringer.

Podolski jublet ikke for sine scoringer i det 20. og det 72. minutt i 2-0-seieren, av respekt for landet der han ble født og tilbrakte sine to første år. Begge ganger var Miroslav Klose, også han født i Polen, nest sist på ballen.

Podolski sliter med å få spilletid i Bayern München, der det er knallhard kamp om spissplassene. Det er det også på landslaget, men i en uvant rolle på venstrekanten viste han sin kvalitet da Tyskland tok sin første seier i et EM-sluttspill på 12 år.

– Det ble full klaff med Poldi på venstrekanten, skrøt kaptein Michael Ballack.

Selv ville ikke Podolski bruke store ord, og lagkameratene måtte nærmest tvinge ham til å smile.

– Vi gjorde en god kamp, og vi må fortsette på samme måte. Vi kan ikke hvile på laurbærene, for dette var bare første steg, sa han.

Det var en etterlengtet seier. Ikke siden Oliver Bierhoff ordnet EM-gull med golden goal på Wembley i 1996 hadde tyskerne gått av banen som vinner i et EM-sluttspill. Både i 2000 og 2004 ble laget feid ut i gruppespillet. Denne gang har laget helt andre planer.

God Øvrebø

I en kamp som ble godt og myndig ledet av Tom Henning Øvrebø var tyskerne litt for gode for Leo Beenhakkers polske lag. Polen kan være på vei mot enda en sluttspillfiasko etter en sterk kvalifisering, som i de to siste VM.

Polen er i sitt aller første EM-sluttspill og håpet å starte med sin første seier mot Tyskland noensinne, men ødela for seg selv.

Laget opererte med en hasardiøs offsidelinje, og to ganger i det første 20 minuttene slapp to tyskere alene gjennom. Første gang spilte Klose til Mario Gomez, som kastet seg fram og styrte ballen utenfor åpent mål.

I det 20. minutt var det ingen bønn. Klose var helt på grensen til offside på framspillet fra Gomez, men han fikk løpe. Da han la inn i midten var Podolski bak ham, og fire dager etter sin 23-årsdag kunne han score i tomt mål. Hans 26. landslagsmål i den 49. kampen.

I en underholdende kamp hadde begge lag gode sjanser, men Tyskland de klart fleste.

I krysset

Maciej Zurawski hadde Polens beste sjanse til utligning i det 36. minutt, men skuddet hans skrudde utenfor stolpen.

Tyskland truet flere ganger med å øke ledelsen før Podolski punkterte kampen med et praktskudd i det 72. minutt. Etter fint tysk pasningsspill burde Pawel Golanski ha klarert, men han mistet ballen til innbytter Bastian Schweinsteiger som passet til Klose. Spissen misset og sleivet skuddet sitt opp i lufta, men Podolski ekspederte nedfallsfrukten i krysset.

Tyskland kom til mesterskapet som den kanskje største favoritten, og vi fikk ikke se noe som reduserer sjansen for tysk jubel i Wien 29. juni. Podolski byttet til seg en polsk drakt etter kampen («mitt hjerte er polsk», har han sagt). Men i EM er det nok bedre å være tysk. (©NTB)