– Vest Tank-skandalen må til retten

– Vest Tank-skandalen må til retten Les mer Lukk

Vest Tank-skandalen i Gulen er et av de groveste tilfeller av miljøkriminalitet som er avdekket i Norge. Det må få rettslige konsekvenser, mener Bellona.

Bergen/Oslo (NTB-Arne Børcke): Lørdag ble det kjent at Statens forurensningstilsyn (SFT) mener at Vest Tank i Gulen løy om hvilken type avfall de behandlet på tankanlegget som eksploderte i fjor.

Les hele saken her.

- Saken er så grov og alvorlig at den må få konsekvenser for de ansvarlige, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

- Det er også nødvendig at Riksadvokaten kjører saken som en prinsippsak for å fastslå hvilket personlig ansvar styret og styrets medlemmer har i en sak som denne, sier Hauge.

Anmeldt

Bjørn Bjørnstad i SFT sier til NRK at den pågående politietterforskningen har avdekket at bedriften forsøkte å lure myndighetene. Den skal ha håndtert giftig svovelavfall uten å ha tillatelse til det.

- Vi spurte jo eksplisitt om dette, og fikk da et svar fra bedriften som altså nå viser seg å være feil. Det ser ut som om bedriften har forsøkt å lure myndighetene her, sier Bjørnstad.

SFT har nå meldt Vest Tank til politiet.

- Vi mener bedriften har opptrådt uaktsomt, og at det har vært med på å resultere i eksplosjonen i fjor, sier Bjørnstad.

Økokrim gransker nå saken, som tidligst vil være avsluttet i løpet av juni.

Det lyktes ikke NTB lørdag å komme i kontakt med tidligere daglig leder i Vest Tank Jostein Berland eller selskapets styreleder Trond Emblem.

Helseplager

Eksplosjonen ved Vest Tanks anlegg i Gulen skjedde 24. mai i fjor og ødela to tanker med avfallsstoffer. Ingen ble alvorlig skadd, men flere hundre personer i området fikk helseplager.

Folkehelseinstituttet kom fram til at det var den vonde lukten i området som var årsaken til helseplagene. Folk ble uvel, kvalme og fikk hodepine.

Frederic Hauge mener at SFTs dispensasjonspraksis og helsemyndighetenes håndtering av saken bør gjennomgås.

- Her har vi en sak der offentligheten er bevisst ført bak lyset, og det i en situasjon der folk blir akutt syke. Dette gjør saken ekstremt alvorlig, og bør føre til bred gjennomgang og strenge straffer for de ansvarlige, sier Hauge. (©NTB)