- Tusenvis av liv kunne vært spart

 Foto: Scanpix.
Burmas hindring av internasjonal nødhjelp til syklonofrene har kostet titusenvis av menneskeliv, sier USAs forsvarsminister Robert Gates.

– Vi har gjentatte ganger og på svært direkte vis strukket ut en hjelpende hånd til Burma, sier Gates.

– Det er ikke vi som har lukket øyne og ører for oppfordringene fra verdenssamfunnet, det er Burmas regjering. Vi har strukket ut en hjelpende hånd, de har hatt sine hender i lommene, sier Gates.

Amerikanske marinefartøy med nødhjelp og helikoptre om bord ankret tidlig opp utenfor kysten av Burma, men amerikanerne fikk ikke militærjuntaens tillatelse til å bringe hjelpen i land.

Franske fartøy led samme skjebne, og ga tidligere i uka opp og heiste anker. Den franske nødhjelpen ble deretter tatt i land i nabolandet Thailand, i håp om at den skulle finne veien til syklonofrene derfra.

Gates forsikrer om at amerikanerne vil respektere Burmas uavhengighet, slik de har gjort når de har kommet katastrofeofre i andre land til unnsetning.

– Men med Burma er situasjonen helt annerledes, noe som har kostet titusenvis av menneskeliv. Mange andre land har også opplevd hindre i forsøkene på å hjelpe, sier Gates. (©NTB)