Martine-drapet drøftet på politisk nivå

Den britiske utenriksministeren David Miliband (til venstre) hadde fredag samtaler med sin norske kollega Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Storbritannia samarbeider tett med Norge om etterforskningen av drapet på Martine Vik Magnussen i London. Britenes utenriksminister kaller drapet sjokkerende.

Martine-drapet var en av sakene som ble tatt opp da utenriksminister David Miliband møtte sin norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap) i Oslo fredag. De to snakket også om Afghanistan, nordområdene og arbeidet for et forbud mot klasevåpen.

– Drapet i London er en dypt sjokkerende sak som bekymrer både Storbritannia og Norge, framholdt Miliband. Han understreket at de to landene samarbeider svært tett for å sørge for at drapsmannen blir tatt og dømt.

Britisk helomvending?

Miliband ville ikke være med på at britene hadde foretatt en helomvending i spørsmålet om et internasjonalt forbud mot klasevåpen.

– Storbritannia har vært for en traktat hele tiden, men vi har ønsket en gjennomarbeidet og holdbar traktat, sa han.

USA er blant landene som ikke har sluttet seg til den nye traktaten, som skal undertegnes i Oslo i desember.

– Det hadde vært bedre om alle land som bruker klasevåpen, var med, men flere land kan komme om bord senere, sa Jonas Gahr Støre.

De to drøftet også forholdene i Afghanistan, både konflikten og mer spesielle spørsmål. Blant disse var dødsdommen mot journalisten Parwiz Kambaksh, som er kjent skyldig i å ha krenket islam.

– Klart budskap

– Afghanistans ledere har fått et klart budskap fra verdenssamfunnet i denne saken, sa Støre. Norge arbeider videre med saken gjennom sin ambassade i Kabul og andre kanaler, tilføyde den norske utenriksministeren.

Støre og Miliband kunne slå fast at forholdet mellom Norge og Storbritannia preges av et dypt og langvarig vennskap. De hadde ingen tosidige problemer å melde om da de møtte mediene i solskinnet foran Nobels Fredssenter i Oslo fredag.

Dit spaserte de omgitt av et tallrikt mediekorps og et diskré sikkerhetsoppbud etter samtalene i Utenriksdepartementet et par hundre meter unna. (©NTB)