Dømt til 780 års fengsel for massakre i Guatemala

Jesus Tecu Osorio vitner under rettsaken mot  fem tidligere medlemmer av en halvmilitær sivilpatrulje. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Fem tidligere medlemmer av en halvmilitær sivilpatrulje er dømt til 780 års fengsel for en landsbymassakre i Guatemala.

Jesus Tecu Osorio var en av få som overlevde massakren i landsbyen Rio Negro i mars 1982. Foto: Scanpix

Rettssaken mot de fem mennene har pågått i årevis, og en talsmann for domstolen som torsdag satte sluttstrek utelukker ikke at dommen kan bli anket.

Sivilpatruljene ble opprettet av Guatemalas regjeringshær under borgerkrigen i landet, og besto ofte av mer eller mindre tvangsrekrutterte menn fra nærområdet. De som nektet å delta, ble automatisk stemplet som geriljasympatisører og led ofte en brutal skjebne.

Militær kommando

Patruljene var under kommando av regjeringshæren og ble tvunget til å jakte på påståtte venstreopposisjonelle.

Massakren de fem ble dømt for å ha deltatt i, fant sted i landsbyen Rio Negro i mars 1982. Bare noen uker tidligere ble 74 mennesker drept i en massakre, og mennene i landsbyen hadde flyktet.

I raseri over dette plyndret medlemmene av sivilpatruljen husene i landsbyen og tok med seg kvinner og barn opp i fjellene.

Etterforskningen viste hvordan de voldtok og drepte alle de 70 kvinnene. 107 barn ble også drept, mens noen av barna ble tvangsrekruttert som barnesoldater og slaver.

En rapport fra FN slo fast at det egentlige motivet for massakrene i Rio Negro, var at innbyggerne i byen hadde motsatt seg myndighetenes planer om å bygge en ny dam i området. Mistanken om at de var geriljasympatisører ble dermed sådd.

Maksimumsstraff

Macario Alvarado Toj, Francisco Alvarado Lajuj, Tomas Vino Alvarado, Pablo Ruiz Alvarado og Lucas Lajuj Alvarado Marco ble funnet skyldige i å ha drept 26 av landsbyboerne, og de ble dømt til maksimumsstraffen på 30 års fengsel for hvert av drapene.

En sjette mann ble frifunnet i saken, fordi retten ikke fant det bevist at han hadde drept noen under massakren.

To andre medlemmer av den samme sivilpatruljen ble i 1998 dømt til døden for sin rolle massakren, men fikk senere straffen omgjort til 50 års fengsel.

Den 36 år gamle borgerkrigen i Guatemala kostet trolig nærmere 200.000 mennesker livet, og ble avsluttet med en fredsavtale i 1996. (©NTB)