Kraftig jordskjelv på Island

Slik så det ut utenfor Selfoss på Island etter jordskjelvet i 2000. Torsdag ble Selfoss rammet av et nytt skjelv som målte 6,1 på Richters skala.Mange hus er ødelagte, og folk står ute i gatene og er vettskremte. Arkivfoto: Hilmar Thor Gudmundsson REUTERS / SCANPIX ARKIV Les mer Lukk

Bygninger ristet, og folk løp skremt ut i gatene da et kraftig jordskjelv rammet Island torsdag. En forsker beskriver skjelvet som uvanlig kraftig.

Islandske myndigheter opplyste torsdag kveld at mellom 15 og 20 personer ble skadd i skjelvet, men ingen av dem alvorlig.

Politiet meldte samtidig om moderate materielle ødeleggelser.

Skjelvet målte 6,1 på Richters skala, ifølge US Geological Survey. Det hadde sitt episenter i nærheten av byen Selfoss, som ligger rundt 50 kilometer sørøst for hovedstaden Reykjavik, og var 10 kilometer dypt.

Politiet opplyste ikke om skadde etter skjelvet og meldte samtidig om moderate materielle ødeleggelser. En islandsk TV-kanal meldte i timene etter skjelvet om personskader, men det var torsdag kveld ikke brakt på det rene hvor mange det dreier seg om, ifølge AP.

– Hotellet ristet voldsom

Nina Kristinsdottir jobber ved et hotell i byen og forteller til NTB at hun var redd i noen minutter.

– Ja, vi var redde mens jordskjelvet pågikk. Bakken og hotellet ristet voldsomt. Akkurat nå avventer vi situasjonen og puster lettet ut, sier hotellresepsjonisten og legger til at telefonnettet lå nede etter skjelvet.

Kristinsdottir forteller at hotellet kom fra rystelsene uten materielle skader, bortsett fra noen knuste glass.

Kolbrun Sigurdardottir var på jobb i klesbutikken sin da skjelvet startet.

– Jeg så at hyllene og veggene i butikken beveget på seg. Deretter løp jeg ut i gata. En gravid kvinne ved siden av meg var vettskremt, forteller Sigurdardottir til nyhetsbyrået Reuters.

Store sprekker

Et amatøropptak publisert av statskanalen RUV viser steiner som faller nedover fjellsidene i Vestmannaeyjum-området.

Hovedveien mellom Reykjavik og Selfoss ble stengt som følge av skjelvet, og nettsidene til Islands ledende avis Morgunbladid viste torsdag kveld bilder av store sprekker i veien.

Islandske myndigheter anbefalte innbyggerne i området å forlate hjemmene sine av frykt for mulige etterskjelv. Befolkningen ble også bedt om ikke å bruke telefonen for å unngå overbelastning av telefonnettet.

– Uvanlig kraftig

Island er en geologisk ustabil vulkansk øy som er hyppig rammet av både jordskjelv og vulkanutbrudd.

Jordskjelvet torsdag var likevel kraftig, selv i islandsk sammenheng, ifølge forskningsinstituttet NORSAR.

– I 2000 hadde Island et jordskjelv av om lag samme styrke. Det er ikke uvanlig med jordskjelv på Island, men det er ganske sjelden at de er så kraftige. Det skjer kanskje hvert femte-sjette år, sier forsker Steven Gibbons ved NORSAR til NTB.

Jordskjelvet i 2000 målte 6,6 på Richters skala. Den gang raste flere titall hus sammen, men det ble ikke meldt om personskader. (©NTB)