Tsunami rammet bygd på Færøyene

En lokal «tsunami» rammet onsdag bygda Hvannasund på Færøyenes nordlige øyer. Årsaken til hendelsen, som er helt spesiell på Færøyene, er fortsatt ukjent.

Det lokale færøyske direktoratet for energi og geologi advarer innbyggerne i bygda mot å gå ned til fjorden.

På ettermiddagen onsdag begynte sjøen i fjorden i Hvannasund å vugge kraftig fram og tilbake, til tross for at været var fint og uten at det var noe vind i området. Fram til da hadde fjorden vært blikkstille.

I løpet av de neste timene gynget havet høyere og høyere, og på et tidspunkt reiste havet seg mer enn 3 meter over kaikanten. Båter ble kastet mot bryggekanten, og når havet trakk seg tilbake, kunne man se havbunnen der fisk lå og sprellet.

– Vi vet ikke hva som skjedde. Muligens har det vært et stort fjellskred i området som har falt ned på stor dybde, sier Lis Mortensen, avdelingsleder og naturgeograf i Færøyenes direktorat for energi og geologi.

– Men flere menn har vært i området i båt rett før det begynte, og ingen har lagt merke til noe fjellskred, sier hun. Direktoratet iverksetter derfor undersøkelser for å avklare hendelsen.

Mortensen opplyser at hun har hørt om et lignende tilfelle tidlig på 1950-tallet.

Befolkningen advares mot å gå ned til fjorden fordi havet begynte å vugge på nytt noen timer etter at den første, kraftige hendelsen var over. Også flere andre steder nord på Færøyene er det meldt om kraftige bølger i havet onsdag ettermiddag. (©NTB)