Vil ha flere atomkraftverk

Gordon Brown og hans regjering møter kritikk for manglende oppfølging av de kjernefysiske anleggene landet har i dag. Det gjelder ikke minst det omstridte gjenvinningsanlegget Sellafield nordvest i England (bildet). (Arkivfoto: Dan Chung, SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

Storbritannia må bygge nye atomkraftverk, sier statsminister Gordon Brown. Han mener de høye globale oljeprisene gjør det nødvendig å satse på kjernefysisk energi.

Britiske miljøvernere er rasende over regjeringssjefens utspill, skrev London-avisen The Independent torsdag. Men Brown er overbevist om at landet må gjøre mer enn bare å erstatte dagens aldrende kjernekraftverk ett for ett.

– Vi må gjøre mer for å spre energiforsyningen på flere kilder. Det er derfor jeg ser det som ganske klart at vi også må gå lenger enn bare å erstatte den eksisterende kapasiteten for produksjon av kjernekraft, framholder han.

Sellafield

Samtidig møter Brown og hans regjering kritikk for manglende oppfølging av dagens atomanlegg i Storbritannia. Det gjelder ikke minst det omstridte gjenvinningsanlegget Sellafield ved Irskesjøen nordvest i England, som lenge har skapt bekymring i Norge.

Sellafield ble bygd da entusiasmen for atomkraft var på det høyeste, og det ble antatt at slik kraft ville være «for billig til at det var noen vits i å måle forbruket». Nå er anlegget bare et gigantisk pengesluk, skriver avisen The Guardian.

Ifølge en ny rapport koster Sellafield britiske skattebetalere rundt tre milliarder pund eller nesten 30 milliarder kroner i året.

– Atomdrømmen er blitt et mareritt for briter flest, både økonomisk og sikkerhetsmessig, sier forfatteren og kjernekraftskeptikeren Paul Brown.

Støtte

Men den britiske statsministeren holder fast ved sitt forslag om utbygging av atomkraften. Han fikk allerede i januar i år regjeringens støtte til en kjernefysisk utbyggingsplan, men da var det snakk om erstatninger for dagens atomkraftverk, påpeker BBC.

Skepsisen til atomkraft i brede lag av den britiske befolkningen kan bli svekket av dagens høye oljepriser som fører til store prisøkninger på bensin og diesel. Nordsjøolje fra Brent-feltet ble torsdag fortsatt omsatt for over 130 dollar per fat.

Brent-feltet ligger i britisk sektor, der forekomstene av råolje stadig skrumper inn. I 2005 ble Storbritannia for første gang på flere tiår nettoimportør av råolje, og innen 2020 vil produksjonen trolig være redusert med en tredel fra toppnivået, som ble nådd i 1999. (©NTB)